Historik – Tjejzonen

Tjejzonen grundades den 8 mars 1998 av Thintin Strandman. Hon såg att våldet mot tjejer eskalerade och att många tjejer hade svårt att berätta om sina upplevelser för myndigheter. Drivkraften var att skapa en separatistisk frizon där unga tjejer kunde bli lyssnade till och ta plats, med stöd av vuxna, kvinnliga volontärer. Eller som en volontär uttryckt det: ”Bli den jag behövde när jag var ung.”

Det visade sig bli en av Sveriges första tjejjourer. Från en handfull aktiva volontärer med en jourtelefon till hands, har föreningen nu utvecklats till Sveriges största stödorganisation för tjejer och omfattar drygt 250 aktiva volontärer online och offline i hela Sverige som ger cirka 10 000 samtal per år.

Storasystermetoden

Tjejzonen har utvecklat en målgruppsanpassad verksamhet som grundar sig i systerskap och intonande genuin dialog. Metoden är vetenskapligt utvärderad i samarbete med Stockholms universitet (2009-2012) och Örebro universitet (2011-2015). Storasystermetoden kvalitetssäkras och följs upp kontinuerligt med utvärderingar och effektmätning, grundat på Theory of Change.