10 punds metoden

En av prisutdelarna i lördags berättade en fin anekdot som jag skulle vilja sprida vidare.

En man som hon hade träffat i Italien hade berättat om en helt vanlig måndag i hans liv. Han gick upp på morgonen, gjorde sig klar och började bege sig mot jobbet. Som alla andra mornar stannade han vid ett café på vägen och köpte en kaffe. När han skulle betala hejdade kassörskan honom och sa: ”Mannen före dig bjuder på den och önskar dig en underbar dag!” Han blev helt paff. Va?? Det visade sig att det hade kommit in en man på morgonen och förutom att betala för sin egen kaffe hade han lämnat 10 pund och bett kassörskan bjuda alla kunder på kaffe, så långt pengarna räckte, och önska dem en underbar dag.

När han gick och la sig på kvällen kom han att tänka på den där kaffen han fick gratis på morgonen och på hälsningen: ha en underbar dag! Nu när han tänkte på det så hade faktiskt den här dagen varit extra trevlig. Han började fundera: kunde minuterna inne på caféet på morgonen ha gjort så stor skillnad? Dagen efter gick han till samma café men lite tidigare och började förhöra kunderna. Han mötte ett par som också hade fått en kaffe från mannens 10 pund sedel och han frågade dem om de hade upplevt att deras gårdag hade varit annorlunda. Deras svar speglade precis de tankar han haft kvällen innan: även dem hade haft en extra bra dag.

Prisutdelaren avslutade historien med att säga: vad skulle hända om alla vi använde oss av 10 punds metoden på måndag? Jag kan inte bjuda alla som läser på en kaffe: men jag önskar verkligen att ni får en underbar dag!