Skolstart – ett litet inlägg om stress

Jag är alltid avundsjuk på mina föräldrar när semestern slutar. Dom börjar jobbet, precis som jag börjar skolan. Enda skillnaden är att deras sommarmånader är fyllda utav huspyssel och turkietresor medan mina somrar är fulla med jobb. Och inte bara vanligt jävla arbete – sommaren är för många av oss en period där man inte bara ska söka jobb, man ska också lära sig hantera en ny arbetsplats, en ny komfortzon och naturligtvis 40h arbetsvecka. Så nu när skolan är igång igen är det lite av en semester, eller hur?

Man hör media och politiker prata om att skolan och betyg gör oss stressade långt ner i åldrarna. Men stämmer verkligen det? 

JA! HUNDRA PROCENT JA! Även om man vet vad man gör och till och med har fallenhet för det så smyger sig ofta stressen på eftersom ett skolår faktiskt är 9 månader långt (Lite stress varje dag gör att bägaren blir full förr eller senare ). Om du ser dig omkring i klassrummet eller prata med jämåriga så tar det inte långt tid att inse att den vardagiga stämningen under skoltiden ofta är stressig. Det är svårt att se det när man är inne i det – därför kan det vara bra att arbeta förebyggande: det vill säga jobba på att bli frisk – innan man blir sjuk!

Hur kan man lära sig att hantera stress?

För att kunna hantera stress är det viktigt att veta vad stress är. Enligt vårdguden kan symptom på stress vara bland annat sömnproblem och koncentrationssvårigheter:

”För mycket stress utan möjlighet till återhämtning kan visa sig genom att man till exempel får svårt att sova, svårt att koncentrera sig, dåligt minne, ångest eller ont i kroppen. Man kan känna sig trött och nedstämd eller få svårt att koppla av.”

En annan viktig sak att tänka på är vad exakt det är som triggar igång stress hos just dig. För alla behöver det inte vara skolan. Det kan till exempel vara att man har dåligt med pengar vid skolstarten, att man har många aktiviteter eller känner många andra krav samtidigt med skolgången: till exempel konfirmation, körkort eller att man känner sig ensam. Här är några enkla tips för att tampas med stress:

1. Sov och ät ordentligt! Detta är aldrig att underskatta och det ena hjälper ofta det andra.

2. Ta promenader! En stund ute i naturen ger en ofta energi, dessutom sänker träning stresshormonerna.

3. Lär dig säga nej: boka inte upp dig helt. Kanske en dag helt ledig i veckan kan vara en fin investrering för att slippa problem med stress i framtiden?

4. Unna dig saker som får dig att må bra! Oavsett om det är egentid, lite lättja, en god middag eller tid med vänner. Att unna sig saker trots att man känner att man inte har tid är ett fint system för att ladda upp energin igen.

5. Skriv ner vad som stressar dig. Ett enkelt men effektivt tips för att lära känna sig själv! Dessutom gör det en mer realistisk när man kommer nära pressade eller stressande situationer.

Lycka till! Och ta hand om er själva!

/Amanda

6eca87a0ac61ffa5a94d635ac7205dd4