19 år och mamma

Del 2 – förlossningen

Förra veckan kunde du läsa första delen av en intervju med Emma som blev gravid när hon var 19 år. Missade du del 1? Läs den HÄR. I del 2 pratar hon om förlossningen och ger råd om vad man kan göra om man hamnar i samma situation.

Var du rädd innan förlossningen?

Nej, det kan jag inte säga. Det är klart att man var lite spänd, men jag valde ändå att inte lyssna på skräckhistorier om hur det kan gå illa. Jag ville skapa min egen bild och inte bli påverkad av andra. Man kan säga att jag valde att lita på min egen förmåga.

Hur gick förlossningen?

Jag fick höra av sjuksköterskorna på BB att jag var en “mönster-föderska“, allt hade gått perfekt, säger Emma lite förvånat.

– Själv var jag så groggy av lustgasen så jag kommer inte ihåg allt. Jag fick lustgas mot smärtan men den gjorde att jag blev lite knasig. Jag hade gjort och sagt konstiga saker som jag inte alls kommer ihåg, skrattar hon.

– Men det gjorde verkligen ont, tillägger hon snabbt Det går liksom inte att beskriva, det gör ont på ett sätt som man inte känt förut. Men jag var inte rädd, jag gick liksom in i en bubbla där det enda som betydde något var att stå ut med smärtan och få ut bebisen.

Hur kändes det när hon kom ut?

Det var helt otroligt! Både jag och Linus grät av lycka, det var en sådan fantastisk känsla. Jag kunde liksom inte fatta att jag hade fött barn!

Hur har er lilla familj det nu?

– Vi har det jättebra. Wilma mår bra och växer så det knakar och jag tycker att förhållandet till Linus blivit bättre också. Man blir verkligen sammansvetsade och det är verkligen en gåva att få ha ett friskt litet barn som är en del av honom och en del av mig.

Vad har du för råd om är ung och blir gravid ?

– Om du är i en situation där du precis fått reda på att du blivit med barn så ta det bara lugnt. Prata med någon som du litar på och som kan ge dig råd om vad du ska ta för beslut. Ta inga förhastade beslut utan tänk igenom situationen. Och om man bestämmer sig för att behålla barnet så ska man alltid ta det lugnt, i alla situationer så är det bästa för barnet att ta det lugnt.

Om du har frågor eller vill prata med en vuxen om att bli gravid så kan du vända dig till Tjejzonen på tjejzonen.se. Du kan maila eller chatta. Vi svarar på mail varje dag och chatten är öppen söndag – torsdag klockan 20-22.