33 Anledningar

Har sett länken 33 anledningar? Det är en lista över varför vi behöver feminism i samhället. Bland annat tar skribenten upp ämnen som sexistisk reklam, våldtäktsdomar och näthat. 

Men jag håller inte riktigt med. Jag känner att jag inte riktigt kan stå för den länken, som så många av mina vänner delat på facebook? Varför? För att det inte riktigt är så enkelt. Jag tycker feminism är coolt. Stencoolt till och med. Men länken trettiotre anledningar är inte den feminism som jag är född och uppvuxen med.

För att feminism är tron på alla människors lika värde. Alla människors rätt att säga, tycka, tänka och ha samma rättsskydd. Men det är också att inse att det inte bara är män med twitterkonton som skapar förtryck. Att det inte är Bingo Rimèr som ensam upprätthåller bilden av hur en kvinna ska se ut och bete sig. Att kvinnoförtryck inte bara är mäns förtryck av kvinnor, utan även kvinnors förtryck av sig själva (och varandra). Att säga att abortmostånd är anti-feministisk är enligt mig både att förenkla och att blunda för vad anti-feminism faktiskt är, precis som att hip hop videos som visar lättklädda kvinnor inte är mitt största hot och att ”skvallertidningar” som sätter rubriker om kändisars BMI inte är anledningen till att många kvinnor känner sig otillräckliga. Det som faktiskt får tjejer att se på sig själva och försöka beräkna sitt värde är samma kraft som gör att jag drivs till tidningshyllan för att köpa skiten med BMI rubriken. Tidningen är i den stunden inte mer kvinnohatande än vad jag är.

Det jag menar är inte att detta är en fråga om mäns eller kvinnors skuld, utan om människor och samhällens skuld. Feminism är någonting jag ser bekämpas varje dag, men inte med NRA i spetsen, inte av ”Surprise buttsex” kommentarer och inte av bara av Dolce & Gabbana. Feminism är betydligt mer än så- och ”skurkarna” är inte bara twitter, anonyma hat-mailare eller modellscouter. Och när jag läser listan ser jag en enda anledning till varför vi behöver feminism: för att samhället ska sluta skylla ifrån sig. 

Men vad tycker ni? Har ni läst listan och vad tycker ni i så fall om den? Vad är bra, och vad känner ni igen?