Vill du veta mer om heder?

Enligt en skolenkät som redovisades förra året lever 4000 tonåringar, bara i Stockholm, i en hederskultur som bryter mot svensk lagstiftning.  Här vill jag tipsa dig som vill läsa mer om ämnet om ett par böcker jag tycker är bra.

1. Vilsen längtan hem och Tack för att du finns av Melissa Delir. Tills hon var arton levde hon i en ständig solförmörkelse – en vardag präglad av fysiskt och psykiskt våld, grundat i en kristen hederskultur. Så en oförglömlig dag fattar hon det kanske svåraste beslutet en människa kan fatta. Hon flyr från sin egen familj. Melissa kommer att gästblogga hos oss under helgen, håll utkik!

2. Hedersmordet på Pela av Lena Katarina Swanberg. Pelas lillasyster berättar om mordet på hennes syster, om rättegången och förklarar mer om vad heder innebär.

3. Vid 20 börjar den ruttna: om hedersvåld och modiga kvinnor av Maria Hagberg. Boken bygger på intervjuer med unga kvinnor av olika etnicitet som växt upp i Sverige. De berättar om barndom, ungdom, sexualitet, misshandel och utsatthet men framförallt om hur de orkade bryta sig loss för att leva ett självständigt liv.

4. En fråga om heder av Unni Wikan. Efter mordet på Fadime bestämde sig författaren för att undersöka företeelsen hedersmord. Boken ger en inblick i begreppets villkor och skildrar de kvinnor som kämpat mot det.

Vill du veta ännu mer?!

Då rekommenderar jag dig att lyssna på P3 dokumentär om mordet på Fadmie och att kolla in följade sidor:

Glöm aldrig Pela och Fadime (Länk: http://www.pelafadime.se/)
Tänk om! (Länk: www.tankom.net)