Akutmottagningen för våldtagna kvinnor
På Södersjukhuset i Stockholm finns det en akutmottagning för våldtagna kvinnor. Där arbetar ett gäng sjuksköterskor, kuratorer och läkare som har valt att helhjärtat ägna sig åt att försöka hjälpa tjejer som har blivit utsatta för övergrepp. Jag ville veta mer om verksamheten och ringde därför dit och frågade om någon ville träffa mig. Sjuksköterskan Monica tackade snabbt ja och gav mig ett varmt välkomnande. Hon valde att sluta sitt arbete på den vanliga gynmottagningen eftersom hon kände att det här var något hon brann för.
Varför ska man söka sig till er när man har blivit våldtagen?
Oavsett om man vill göra en polisanmälan eller inte är det viktigt att dokumentera skadorna och göra en undersökning. Även om man inte har fått akuta skador är det bra att testa sig för könssjukdomar.
Varför är er enhet speciell?
Man kan alltid vända sig till sitt närmsta sjukhus om man har blivit utsatt för ett övergrepp. Det som är lite annorlunda hos oss är att vår avdelning ligger avskiljt så att patienterna får lugn och ro. Vi är specialiserade på den här typen av vård och har allt som behövs på plats. Vi har öppet dygnet runt, varje vecka, hela året och det är gratis att komma hit. Det som händer innanför våra dörrar är sekretessbelagt och det innebär att ingen annan kan se i patientens journal att hon varit här.
Vad händer när en tjej kommer in till er?
Vi sätter oss i ett enskilt rum och pratar om vad som har hänt och när det hände, vi kan hjälpa till om övergreppet skedde för mindre än en månad sedan. Jag vill understryka att allt hos oss är frivilligt! Man väljer helt själv vad man vill göra eller inte göra. Om man kommer in till oss behöver man varken bli undersökt eller göra en polisanmälan, man kan bara prata. Men i vanliga fall är steg två att vi gör en undersökning där vi dokumenterar skadorna och försöker samla ihop bevis. Vi hjälper gärna till och ringer föräldrarna om tjejen vill det och vi har stor erfarenhet av den typen av samtal. Ibland kan hon bara ha svårt att säga själva ordet ”våldtagen”. Enligt min erfarenhet är det otroligt viktigt att ha ett socialt stöd efter ett sånt här övergrepp, men det är ju inte alla som har det och vi tvingar ingen att ringa någon – även om vi rekommenderar det.
Vad händer efteråt?
Om hon är över 18 år välkomnar vi henne tillbaka för att prata om hur hon mår. Ibland vill hon göra en polisanmälan och har vi inte gjort det tidigare gör vi det då. Om hon är under 18 år hjälper vi henne att få kontakt med ungdomsenheten eller Mariapol för samma hjälp där. Vi tycker att det är viktigt att göra en uppföljning, både för att ta nya prover och hjälpa henne att bearbeta det som hänt.
Är det något annat som du vill berätta för de som läser vår blogg?
Kom ihåg att allt hos oss är helt frivilligt, du bestämmer helt själv hur du vill göra! Det är helt okej att ta med någon när man kommer hit om man behöver extra stöd och det är bra om man ringer innan. Det brukar vara skönt att veta att vi väntar här och ha koll på hur man ska hitta till avdelningen. Och slutligen: Det är aldrig ditt fel! Jag vet hur vanligt det är att unga tjejer har skamkänslor men det är inte rätt, för som sagt: det är aldrig hennes fel.
Jag hoppas att ni sprider det här till alla ni känner. Vill ni läsa mer? Kolla in deras hemsida. Och om det är något: tveka inte att kontakta Akutmottagningen för våldtagna kvinnor på telefon: 08-616 46 70