Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag kan precis som julafton och nyår väcka en del jobbiga känslor. Precis som det är meningen att man ska vara så glad och ha det så mysigt med sin familj på julafton, eller såååå kul på nyår, är det meningen att man ska vara så kär och nöjd i sin tvåsamhet på alla hjärtans dag. It’s all about love.

Känner ni någon press eller får ni ångest? Jag minns en sak som gav mig så mycket ångest när jag gick i skolan och det var det där jävla påhittet med rosor. Under en veckan innan den 14 februari kunde alla gå till en person och beställa en ros till någon den tyckte om. Och så på alla hjärtans dag gick den där personen runt bland klasserna och delade ut blommorna. Vissa fick från sina pojk- eller flickvänner, några från en anonym beundrare och rätt många från sina vänner. En del fick jätte många rosor och det betydde att de var populära, det var som om antalet rosor representerade statusen i skolan. Jag minns en tjej som fick sex stycken. Hon la dem lite nonchalant framför sig på hennes bänk och lät dem ligga där hela dagen så att alla kunde se dem. Avundsjuka blickar. När hon som delade ut rosorna kom in i klassrummet var det som om luften stod stilla, de flesta (ja, typ alla) tävlade inte om att få flest rosor utan satt bara och höll tummen tills den blev blå för att de skulle få någon överhuvud taget. Anna två stycken, läste hon, Peter en, Johan en, Steffi tre, Sanna en. Namn efter namn ropades upp, tillslut var hinken tom och en handfull personer satt där med tomma bänkar utan rosor. Käcka jag-bryr-mig-fan-inte blickar blandades med förtvivlade varför-inte-jag blickar.

Trots att alla hjärtans dag handlar om kärlek är det de där minuterna i klassrummet som jag relaterar mest till den här dagen. Det är för jävligt! För inte fan är det antalet rosor på ens bänk som beskriver vem man är eller hur mycket man betyder. Jag hoppas att ni kommer ihåg det, om ni har varit tvugna att genomlida samma procedur som min skola hade varje år och om ni inte var som tjejen som fick flest rosor. Ikväll lagar jag middag år två kompisar och tittar på en skräckfilm, vad gör ni?

Massa kärlek till er ♥