Alla reagerar olika på alkohol

Jag är inte nykterist, det kan jag inte påstå, men däremot tillhör jag den gruppen människor som inte är så förtjust i alkohol. Jag får liksom inte den där kicken av alkohol, blir lite snurrig i bollen, lite öppnare och mer avslappnad kanske, men lyckorus? Nä, inte alls i närheten.

Jag såg en dokumentär på tv ganska nyss där en reporter gjorde olika veteskapliga tester relaterade till alkohol. Han fick bland annat dricka alkohol och fick sin hjärna skannad för att kunna se vilka områden i hans hjärna som aktiverades och hur mycket. Jätteintressant! Det är nämligen så att olika människor har olika benägenhet att få njutningscentrat i hjärnan aktiverat när man dricker alkohol sa de. Om man är en person som får väldigt stor aktivering i njutningscentrat i hjärnan vid små mängder alkohol så har man större risk att bli alkoholist! Så ju större lyckorus man får av alkohol, ju större risk att man blir beroende av alkohol alltså. Och också benägenhet att dricka förstås.

Då förstod jag att jag förmodligen är en sån person som inte upplever alkohol som njutningsbart, vilket förklarade en del. Jag som trodde att det var något fel på mig nästan, eftersom jag ofta tackar nej till vin på tjejkvällar och middagar när alla gladeligen dricker en flaska var. Det beror på att jag får en mycket mindre kick än alla andra av det.

Men det här att vi reagerar olika starkt på alkohol kan vara bra att veta, dels för att man ska vara försiktig och inte dricka ofta om man märker att man reagerar med strakt lyckorus eller blir väldigt full snabbt av alkohol eller tvärtom, om är en person som inte reagerar så starkt på alkohol så fungerar det inte att dricka mer.

Tänk på det! Och självklart – våga tacka nej när du inte vill dricka.