Apropå Big Brother..

Alltså, jag orkar inte! Jag förstår inte hur de kan göra ännu en säsong av den här jäkla skiten? Jag tittade de två första åren (2000 och 2002) då programidéen fortfarande kändes fräsch, personerna som gick in i huset var rätt olika varandra utseendemässigt, åldersmässigt och hade väldigt olika bakgrund. Det kändes verkligen som ett kul socialt experiment. Vissa betedde sig som rövar, drack alldeles för mycket, snackade skit om varandra och hade sex med någon inne i huset trots att de redan hade ett förhållande utanför husets väggar. Det fanns skandaler i huset även back then, med andra ord.

Men det var inte i närheten av hur vidrigt det blivit nu. Allvarligt talat. Alla deltagare i alla dokusåpor ser ju likadana ut, har samma skäl till att medverka i programmet (officiellt är det för att ”utmana sig själv”, inofficiellt för att bli känd på ett så snabbt sätt som möjligt) och beter sig i princip likadant, det vill säga illa. Vad jag tror att många inte förstår är att man faktiskt säljer sig själv väldigt billigt – man säljer sig själv för några flaskor sprit och möjligtvis ett par roliga minnen. Man får skriva på ett kontrakt innan man knallar in i BB-huset där man skriver under på att allt man gör och säger får visas i tv, igen och igen. Inte ens på toaletten får man vara ifred. Varför vill man utsätta sig för det? Jag fattar inte.

Jag tror också att många av deltagarna, utan att dumförklara personerna, inte riktigt kan föreställa sig konsekvenserna av sitt val förrän efteråt, då skadan redan är skedd. Jag tror inte att någon kan det. Många gamla deltagare i dokusåpor ångrar ju sig efteråt och säger att de inte känner att de fått visa ”vilka de egentligen är”. Det här beror ju på att de förmodligen betett sig rätt illa (på ett sätt de kanske inte annars skulle betett sig i verkliga livet) och att tv naturligtvis klippt och klistrat i sitt material i efterhand. Dessutom är jag helt övertygad om att producenterna bakom program som BB inte direkt har några skrupler då det gäller att iscensätta konflikter. Finns inga konflikter så skapar man konflikter, för det är ju så jävla kul att se på hur ”vuxna” människor behandlar varandra illa?