Apropå tjejtidningar – Tjejzonen

Apropå tjejtidningar

Vi skrev om den nystartade tidningen Tjejliv häromdagen och det fick Karin att börja tänka på vad det egentligen är för något vi läst fram tills den. Hur påverkas vi egentligen av vad vi ser och läser?

Det är så grymt att tidningen Tjejliv nu kommer, förhoppningsvis är detta början på en härlig trend!

Att unga (och gamla!) människor påverkas av vad som skrivs i tidningar och syns i övrig media är givet, dock vill man ju tro att en ung tjej som växt upp i en familj med sunda värderingar och verklig trygghet inte lika lätt faller dit och börjar försöka förändra sig själv och sitt utseende för någon annans skull. Men finns inte möjligheten att även den tryggaste lilla tjej kan trilla dit pga. grupptryck och ständigt inpräntade av information som säger att hon inte duger?

Jo, med största sannolikhet.

Med tanke på hur extrem och utbredd den här propagandan faktiskt är så går ingen, kille eller tjej, säker. Alla vi som då tycker oss förstå att det är något snett i att massmedia dagligen matar oss med information om att vi inte duger har i min mening något slags ansvar.

Istället för att vänta på att samhället ska ta sitt förnuft till fånga så kan vi göra något här och nu. Vi kan inte alla starta grymma tjejtidningar och förändra saker konkret, men vi kan göra annat.

Bara det att vi uppmärksammar problemet är en bra start, tycker jag. Att våga visa att man mår dåligt och faktiskt blir påverkad av det man läser i typ Veckorevyn är en annan, de flesta gör det, men de flesta lider också i tystnad. Jag kan peppa tjejer som är yngre än jag genom att våga gå ut utan smink och samtidigt berätta att det finns fina killar därute som gillar att jag gör det. Jag kan försöka vara någon slags förebild, och det kan vi alla! Det behöver inte handla om stora världsomvälvande grejer, det kan räcka att våga säga ifrån när ens tjejkompisar för åttonde gången den dagen börjar prata om vad de ätit (eller inte ätit) och istället fråga dem hur de mår eller prata om något lite mer upplyftande.

Att våga skrika ut sin frustration över hur överjävligt det faktiskt är att man inte kommer undan utseende-hetsandet på reklampelarna hur mycket man än försöker är också bra och sunt. Skriv till oss vettja, skriv av dig lite så andra ser att de inte är ensamma, skriv av dig lite så mår man lite bättre efteråt!