Är det OK att önska att man aldrig blivit född?

En anonym text till oss på Tjejkraft tar upp ett ämne som är tabu trots att det är vanligt, ett ämne som många barn berörs av men som man gärna glömmer bort när man blir äldre och som man samtidigt gärna bagatelliserar. Ett problem man gör litet och nästan osynligt:

Det är inte OK att en 12-åring önskar att hen aldrig hade blivit född.

När jag var liten och fångade maskrosludd önskade jag alltid något av dessa tre saker:

1) Att jag skulle bli helt frisk
2) Att min pappa skulle dö
3) Att jag aldrig hade blivit född

Där och då tänkte jag aldrig på hur sjukt det var att känna så, det var det enda jag visste. Men mitt familjeliv var rent ut sagt värdelöst och hur jag än gjorde blev någon arg eller besviken på mig, blev bannad för att jag inte tog ansvar för det som hände hemma. Blev en mental slagklubba för att det var lätt att ta ut sina aggressioner på ett barn. Jag tror jag förlorade en del av min själ när jag fyllde 12, för när jag läser igenom en gammal dagbok kan jag se precis när det hela blev för mycket. Efter det blev jag mer introvert. Sedan spårade jag ur. Sedan blev jag introvert igen. Och spårade ur. Fortsatte så. Övertygad om att jag var till last för alla samtidigt som mitt behov av bekräftelse och närhet var enormt. Med åldern har en viss trygghet och självinsikt kommit och jag mår betydligt bättre än vad jag gjorde när jag var yngre, fastän mitt förflutna fortfarande hinner ikapp mig ibland. Men jag har mer mandat att säga ifrån nu: ”nej, det här är inte mitt ansvar, jag tänker inte ta skit för något som inte är mitt fel”.

Så om du är i en liknande situation som jag var i när jag var liten: Jag kan inte lova att det kommer en tid då allt känns 100 % bra. Jag kan inte lova det. Men jag kan säga att det är inte ditt ansvar att lösa problemen hemma, det är inte rättvist att du ska ta skit. Ingen ska få dig att känna att du inte är värd något, ingen får någonsin projicera sina tillkortakommanden på dig. Det aldrig OK att en 12-åring önskar att hen aldrig hade blivit född, det är aldrig OK att någon får dig att känna så, oavsett ålder.

tjejkraft98053432ew44