Är du stressad?

Del 1: Vad är stress?

Enligt Statens folkhälsoinstitut (som utreder svenska folkets hälsa)är unga tjejer mest stressade. De har ont i huvudet och magen, har svårt att sova och känner sig pressade av såväl skolans krav som deras egna. Men vad är stress och vad beror det på? Och framförallt, hur hanterar man den? Läs om stress här på bloggen idag och imorgon!

När kroppen upplever att den är i en situation som den inte kan kontrollera blir den stressad. Vad som händer är att hjärnan skickar signaler till en del av nervsystemet som börjar producera stresshormoner, exempelvis adrenalin. Adrenalinet är fyllt med energi som väcker och varvar upp kroppen och gör så att musklerna i ansiktet, nacken och bröstkorgen blir maximalt spända. Samtidigt ökar pulsen och blodets levringsförmåga ökar så att man inte blöder lika mycket om man blir skadad.

Låter det här som en konstig reaktion på att man har för mycket läxor, en elak chef på jobbet eller problem hemma? Kanske. Att kroppen reagerar på det här sättet beror på att den egentligen är byggd för att hantera andra typer av stress än de vi utsätts för idag. Under många tusen år kretsade människans liv kring att samla mat och överleva, den stress man utsattes för då var av akuta slag som exempelvis en attack från ett djur eller en annan människa. Visst förstår man varför kroppen reagerar som den gör då?

Kroppen kan även reagera på ett annat sätt. Om den upplever att den inte kan fly eller försvara sig mot det den känner sig hotad av kan den hamna i ett tillstånd då den spelar död. Istället för att utsöndra adrenalin skickas andra hormon ut som spar på kroppens energi och gör så att man känner sig yr, trött, svag i musklerna eller får ont i magen.

Om du känner dig spänd och har ont i magen eller i huvudet ofta så är du antagligen stressad. Hur hanterar man stressen? Läs nästa avsnitt om stress imorgon.