Asperger vem? Om att känna sig annorlunda och utanför

Vad innebär det att ha Aspergers syndrom? Kan man hela telefonkatalogen utantill? Hur är det att gå i skolan? Kan man få vänner och blir kär?

Det finns många olika tankar och missförstånd kring Aspergers syndrom. Sanningen är att det kan se väldigt olika ut för olika personer. Generellt kan man säga att Asperger inte märks på en persons utseende eller på personens intelligens, då man som alla andra har ”normal” eller hög intelligens.

Det är inte ovanligt för en person med Aspergers syndrom att ha ett specialintresse som man ägnar mycket tid åt, exempelvis lära sig alla världens flaggor, tågtider e t c. Men det är absolut inget måste, alla har inte det. En person med Aspergers kan ha problem med det sociala samspelet med andra människor. Det kan vara svårt att prata med andra och skaffa vänner, svårt att förstå hur andra människor tänker och känner. Man kan ha problem att förstå det outtalade och att läsa mellan raderna. Personer som har Aspergers syndrom beskriver ofta att de blir missförstådda av sin omgivning och kan uppfattas som väldigt blyga, omogna, ohyfsade eller ouppfostrade. Många ungdomar med diagnosen beskriver tyvärr skolgången som väldigt jobbig med mobbing, utanförskap och isolering.

Detta ger ju en väldigt negativ bild. Ska man alltid behöva känna sig ensam och missförstådd med Aspergers syndrom eller kan det förändras? Mycket ansvar ligger hos omgivningen, att förskolor och skolor skaffar mer kunskap om diagnosen. Det är också fullt möjligt för en person med Aspergers syndrom att träna upp sina sociala förmågor med hjälp av rätt stöd och hjälp. En framtid med vänner, ett bra jobb, att bli kär är absolut ingen omöjlighet! Därmed inte sagt att det är lätt. Jag hittade ett väldigt bra klipp med den kända bloggerskan Hanna Fridén i sommarsnack hos nyheter24, som fick sin diagnos ställd när hon var 13 år. Hon beskriver hur jobbigt det var att få diagnosen men också att det är möjligt att förändra och må bättre med Aspergers syndrom. Se klippet HÄR.

Om du är intresserad kan du läsa mer om Aspergers syndrom HÄR!