Ätstörd

Intressant för det första att man enligt ordet är störd om man har en ätstörning. Ätstörd.

Alldeles för många tjejer lever med ätstörningar, känslor av äckel inför den egna kroppen och känslan av att tappa kontrollen om man ger efter för hungern. Vissa blir jättesjuka och inlagda för att de väger för lite, andra går igenom hela livet med en osund inställning till mat i tron om att det är ok och normalt att vid varje måltid reflektera över vad man äter eller inte äter.

Att ätstörningar i grund och botten handlar om någon slags självförakt och en strävan efter att kontrollera och straffa sig själv kan nog de flesta skriva under på, detta självförakt har i sin tur uppkommit på olika sätt och triggats av olika situationer för olika människor. Men även småsaker i ens omgivning kan trigga igång och uppmuntra beteendet, dessa småsaker kan verka obetydliga men är värda att vara uppmärksam på i jakten på att bli frisk. Att ens mamma säger åt en att inte ta två portioner när man är liten, eller att ens kompisar accepterar eller kanske till och med uppmuntrar att man bantar trots att man inte är överviktig eller att ens kille köper Slitz kan påverka en mer än man tror. Det gäller i dessa lägen att ta sig ur destruktiva relationer med människor som inte förstår eller ser en, människor som inte tar ens ätstörning (rop på hjälp?) på allvar.

Det finns mycket vettiga männsikor där ute som förstår vad ätstörningar egentligen handlar om och som vill att man ska vara nöjd med hur man är och ser ut nu, inte efter att man rasat i vikt. Om du sitter fast i ätstörning själv och överväger att gå in på en osund äs-sida, logga istället in på vår chatt och prata med någon av alla underbara voluntärer som finns där för dig och lyssnar!

Bilden har vår läsare Emmi tagit och skickat in. Tack!♥