Att få göra precis som man vill!

Jag har kommit på hur jag vill fira jul, utan en massa måsten! Det kan vara lite hur som helst. Jag tycker till exempel att det är underbart att få se Kalle i pyjamasbyxorna och öppna paket som är inslagna i tidningspapper. Jag har personligen inget behov av att ha hemmagjord sillsallad eller något i den stilen.

Min familj kom äntligen på det här konceptet för ett antal år sen när vi inte längre blev hembjudna till släkten för att det kommit en generation till och vi blev lite för många för att det skulle gå att undvika fullt kaos. På julafton fick vi helt plötsligt göra precis som vi ville. Det var som en chock. Att inte behöva stressa och göra sig i ordning och komma i tid och slå in paket och äta för mycket och dricka för stark glögg och se någon bli för full och sitta och vänta på alla vuxna som åt middag i hundra år och kanske tillslut bli besviken för sina paket och… Ja ni fattar.

Vi bestämde oss för att slippa alla måsten, köpa nästan allt färdiglagat, lotta ut en person var att köpa julklapp till, se på julfilmer hela kvällen om vill kände för det. (”Mupparnas julsaga” är ett hett tips) Eller att spela spel, koka knäck eller annat men bara för att vi ville, inte för att man måste. Min ena syster brukar strejka totalt när vi klär granen för hon tycker att det blir för mycket gnabb om vad som är fint eller inte. Så hon får sitta i soffan och dricka julmust. Hon måste liksom inte känna sig tvungen att vara med och bidra till någon sorts stämning.

Sen har min familj haft otroligt turbulenta år på grund av andra saker och det är långt ifrån perfekt. Men vår grund är att på julen ska man få göra som man vill. Det ska jag försöka att komma ihåg för det är så lätt att tänka på allt som måste göras och alla man måste träffa men jag ska tänka: vad är det egentligen jag VILL göra?

P.S. på tal om sillsallad så är ”Mer om oss barn i Bullerbyn” mitt andra filmtips för julfilmer, den handlar inte bara om julen men den är fin och värd att se nu ändå.

P.S.S. ”Elf” är också en grymt bra julfilm…