Att hantera skitsnack

Vi fick ett önskemål från en läsare. Hon ville att vi skulle skriva lite om hur man kan undvika skitsnack och hur man ska hantera det när det uppstår. Vi på Tjejkraft är inga experter på ämnet och hoppas att ni som läser det här kan hjälpa till att fylla på med tips och tankar. Ni är ju så himla duktiga på det!

Min erfarenhet är att skitsnacket startar när folk är osäkra. Man kan vara osäker på varandra, på sig själv eller på vad man ska säga. Då är det lätt att man glider iväg och börjar snacka skit. Kanske för att man behöver känna sig lite bättre, för att man vill verka rolig eller för att man vet att personen man pratar med inte tycker den man pratar om. Men man gör det på någons bekostnad.

Jag ska vara ärlig nu och erkänna att jag en gång var en person som snackade skit. Oftast hände det när jag var osäker och det var framförallt andra tjejer som fick mig att känna att jag behövde säga något. Är det så att man kanske känner sig lite större och starkare om man fokuserar på någonannans brister? För jag mådde bra av det. I typ fem sekunder. Sedan kände jag hur omogen jag var som kallade någon för apa bara för att hon typ rättade mig när jag hade fel eller blinkade med ögonfransarna mot min pojkvän. Och så dröjde det ännu längre till nästa gång jag sa något.

Idag försöker jag undvika att vara elak, mest eftersom jag faktiskt hatar att känna mig just elak. Man blir inte större av att göra andra mindre. Jag tror att receptet för att sluta snacka skit helt enkelt är att försöka ha andra saker att prata om. Tänk ut 10 saker du kan säga istället för att börja snacka om andra. Sitt hellre tyst än säg något elakt. Och försök komma ihåg hur vedervärdig man känner sig när man själv är den andra pratar om.

För jag tror att det är oundvikligt att vara omtyckt av alla och undvika att bli baktalad om man umgås i ett gäng som snackar mycket. Börja med att själv sluta snacka skit, för man kan inte begära att någon ska behandla en bra så länge man själv behandlar den dåligt. Fortsätt sedan med att prata med en eller ett par i gänget, fråga om inte de också blir ledsna av skitsnacket och om de börjar tröttna. Och försök att inte ta åt dig. Jag vet att det är mycket lättare sagt än gjort och rent ut sagt skitsvårt. Men kom ihåg att det är omöjligt att vara älskad av alla och att du inte kan lägga din lycka i andras händer. Om du är beroende av andras gillande för att må bra kommer du aldrig att kunna känna dig nöjd. Om du vet vilka som snackar skit om dig och att det inte går att prata ut med de tycker jag att du ska försöka dumpa dem. Alla behöver en vän men ingen behöver någon som behandlar en illa!

Så, vilka är era tips för att både sluta snacka skit och för att hantera de som snacka om en?