Att söka jobb!

Hej på er alla fina!

Hoppas att ni alla mår bra där ute och har haft en bra sommar hittills. Sommaren är snart slut och det är kanske dags att börja ta tag i höstens planer om ni inte redan gjort det. Själv är jag något utav en tidsoptimist och så har jag förstått att jag lider av fruktansvärd prestationsångest så för mig att få baken ur vagnen kan vara lättare sagt än gjort. Men som ni alla vet så måste vissa saker och ting göras vare sig man är på humör eller redo för det. C’est la vie! (D.v.s. Sånt e livet!) Därför vill jag passa på att komma med några förhoppningsvis inspirerande tips som kanske kan hjälpa till på vägen. Själv håller jag på att söka nytt jobb så fokus ligger därför på just jobbsökande. För er som ska göra annat skoj i höst önskar jag Lycka till och till er som är i min situation önskar jag God jobbjakt!

Första gången man söker jobb kan det kännas lite svårt. Ofta kan det kännas som att arbetsgivare endast vill ha dem med tidigare arbetslivserfarenhet som det så fint heter men det behöver inte vara sant alla gånger. I vissa branscher finns det faktiskt jobb att få även för dem som aldrig tidigare arbetat. Tips är t ex på restauranger, caféer, livsmedelsbutiker, tidningsförsäljning osv. Dessutom kan man alltid söka. Man kan aldrig få mer än ett nej tack och det är inte så farligt faktiskt.

Det finns många sätt att leta jobb. Via arbetsförmedlingen, via kontakter, leta runt på stan, på olika jobbsiter på nätet, höra av sig direkt till det företag man vill jobba för osv…

Att ha ett bra CV och Personligt Brev är för det mesta A och O- det vill säga väldigt viktigt. Detta gäller dock inte heller alla gånger. Det går ju knappast att fylla ett CV utan någon erfarenhet men ett Personligt Brev kan alla skriva ihop. Det är ett brev där man skriver lite om vem man är och varför man tror att man skulle kunna passa för det arbete som man söker. På webben finns massa exempel på både hur man skriver ett CV och ett Personligt Brev. Det viktigaste är att man håller sig kort och inte skriver alltför mycket som inte är väsentligt för arbetsgivaren att veta för att anställa dig. Du behöver inte skriva om allt du kan- håll dig till det som kan vara till nytta i det jobb du söker. Och – mycket viktigt- Underdriv inte dina kunskaper! Du kan säkert mer än du tror.

För att gå tillbaka till er som söker jobb för första gången. Många gånger har jag fått jobb genom att helt enkelt gå in där jag är intresserad av att jobba och presentera mig för arbetsgivaren och berätta att jag gärna skulle vilja jobba för dem. Detta kräver lite mod men är det ett arbete där du ska t. ex sälja eller träffa mycket människor så är det toppen för arbetsgivaren att på en gång få veta att du kan prata med människor och vågar ta kontakt. Så- om du vågar- kör hårt! Dessutom får du snabbt en uppfattning om ifall du verkligen vill jobba på det stället eller inte!

Sök många jobb. Ibland kan det ta ett tag innan man får napp. Det gäller att sprida sina risker så att säga. Sök dessutom jobb som du kanske inte tror att du har alla rätta kunskaper för om du vill ha det. Vad som står i jobbannonsen är arbetsgivarens drömbild av vem de söker – ibland kan det hända att de inte vet vem de söker innan du dyker upp. Så chansa! Som sagt du kan inte få mer än ett nej. Dessutom är det bra att öva sig på att skriva ansökningar. Övning ger färdighet när det gäller alla områden. (10. 000 timmar och man är fulländad i vad man än ger sig attan på har jag hört. Prova!:-))

Intervjun… Så till det som sker ifall du får svar på din ansökan. Här gäller det att ha lite is i magen. Mina bästa tips på jobbintervjuer är att vara glad, positiv, lyhörd- det vill säga lyssna på den du talar med och försök förstå vad denne vill ha ut av dig – vem vill de ha som anställd?

Dessutom får du inte glömma att du måste veta var du söker arbete. Läs på om företaget innan du går på intervju! Jag har i mina yngre år missat detta en gång och oj vad pinsamt det blev(!) Den som intervjuar dig kommer tro att du egentligen inte vill arbeta för dem eller bara är lat- ingen person som de vill anställa alltså! Med detta vill jag inte skrämma upp någon att tro att man måste veta allt om företaget. Men det väsentliga måste man ha koll på.

Tala aldrig illa om en tidigare arbetsgivare. Big no no.

Till sist så handlar det om ifall den personen som intervjuade dig gillade sättet du presenterade dig själv på eller inte. När man har kommit så långt så vet man att man har nästan alla de kvalifikationer/kunskaper som arbetsgivaren söker efter. MEN – bli inte nedslagen om du ändå inte får jobbet. Nästa gång är det säkert din tur! Och som sagt – det är bra att öva – även på att gå på intervjuer. Till slut märker man att det finns ett mönster även där – lär dig det och gå vidare.