Att ta makten över sitt liv
De två senaste veckorna har vi skrivit om makt och dess baksida, vanmakt, här på bloggen. Ikväll avrundar vi temat med en intervju jag gjort med Matilda. Hon mådde riktigt dåligt – men lyckades vända vanmakt till makt, över sitt liv.
Matilda Arnesson är 24 år och uppväxt i Kristianstad men bor i dag i Stockholm. När Matilda var 13 år började hon må dåligt. Hon kände sig alltid konstig och blev deprimerad och ångestladdad. Hon beskriver det som om det pågick en revolution i hjärnan. Efter ett tag började hon förstå att hon var annorlunda, hon kände inget för någonting. Hon var alltid trött, tyckte inte det fanns någon mening i något – allt var bara för mycket.
De kommande 4-5 åren mådde Matilda dåligt dagligen. Skolan fungerade inte och som hon själv säger ”var det mycket självskadebeteende” och självmordstankar.
Hon hade ingen kontroll över sig själv och ville helst bara vara i fred. Dagarna gick ut på att hitta modet att ta livet av sig.
– Jag skar mig, brände mig, drack, snattade och ljög.
När Matilda blev 18 år började hon hitta lite styrka i sig själv och kunde se all den kärlek som fanns runt omkring henne.
– BUP kunde inte hjälpa mig, jag var tvungen att hitta styrkan själv.
Hon var trött på att vara en människa som ville ge upp allt och fokuserade på varför hon inte hade gett upp. Hon gjorde listor på vad som var positivt i hennes liv, och även om de inte blev så långa så gav det henne några få saker att lägga fokus på.
– Det var en lång kamp för att må bättre. Man blir väldigt ego när man bara tänker på vad jag vill, men det behöver man vara. Jag hade mina drömmar och ställde mig frågan om jag ville ge upp dem. Så hittade jag anledningar till varför jag inte tagit steget utan fortfarande fanns.
Hon tog studenten med dåliga betyg och bestämde sig för att fly till Stockholm för att följa drömmen om att bli musiker. Hon kom in på Rockmusikerlinjen och började sjunga på heltid.
– Men jag fick återfall hela tiden. Jag kunde stanna inne i min lägenhet och inte gå ut på länge. Då tänkte jag ”jag kommer sitta här till någon bär ut mig och det vill jag inte ska ske”.
Hon trivdes ändå i storstan och med allt nytt. Det fanns människor överallt, något hon behövde. Att hon klarade av att flytta till Stockholm gjorde henne strakare.
– Man är ofta starkare än vad man tror.
Men trots att Matilda började må bättre så kände hon fortfarande att hon inte passade in och kände ångest och rastlöshet. Hon började leta på internet om det fanns någon diagnos som passade in på henne.
– Jag hade ju ingen anledning att må dåligt längre.
Hon kontaktade sedan en läkare och fick diagnosen ADHD. Hon blev ledsen och förbannad över att ingen hade upptäckt det tidigare. Det hade möjligtvis räddat henne från mycket ångest.
– Men framför allt vet jag nu att jag inte är konstig och dum i huvudet – det finns en framtid för mig. I dag får jag stöd och förståelse.
I dag mår Matilda bra. Hon kommer alltid leva med svårigheter men har nu verktygen att hantera det. Hon har fortfarande drömmar och alla självskadetankar är som bortblåsta.
Matildas tips till dig som mår dåligt
– Försök hitta tryggheten inom dig
– Skriv ner hur du känner – då får du en bild på det du tänker. Mina föräldrar tjuvläste min dagbok, vilket jag hatade dem för då, men som jag idag kan förstå räddade mitt liv.
– När du mår bättre, kom ihåg det och tänk på den känslan när du mår dåligt igen.
– Min vilja att dö fanns alltid där, hur svårt det än kan vara så är det bra att uppmärksamma varför man inte tagit steget, ge dem tankarna plats.
– Berätta för någon – syskon, familj, ring anonymt till en jour.
Kan du känna igen dig i Matildas historia? Behöver du någon att prata med? Maila Tjejzonens mailjour, mailjouren@tjejzonen.com, du får svar inom 48 timmar av en erfaren och klok volontär.