BEST OF: Mia Törnblom

I morgon är det internationella kvinnodagen, och vi på redaktionen har tänkt lite på vad det betyder för oss. Moa har lite konkreta tips för hur man ska må lite bättre, från bästa Mia Törnblom:

Internationella kvinnodagen handlar för mig om att lyfta upp kvinnors situation. Alla är vi människor. Detta innebär att om män ska få vissa rättigheter i egenskap av människa, ska kvinnor också få det. Lika lön för lika arbete, frihet från våld och förtryck, möjlighet att pröva sina vingar.

I anslutning till internationella kvinnodagen vill jag dela med mig av de huvudpunkter Mia Törnblom tog upp när hon höll föredrag för oss på Tjejzonen. Dessa punkter kan ge oss flickor, tjejer, kvinnor, guzzar, mer kraft i livet.

ASSA. Mental träning handlar om att stärka det som fungerar för dig. När du har gjort något bra, gör det som Mia kallar att ASSA. Det betyder att du gör en rörelse, hur stor eller liten du vill. Om du klarade provet i skolan, gör en segergest. Om du kom ihåg att ta hand om dig själv idag, gör vinnartecknet. Vi gör så mycket bra varje dag, hela tiden. Ta inte detta för givet. Kom ihåg hur mycket bra du gör, och se till att ASSA så kommer du ihåg allt lättare.

 Misstag. Du är aldrig något misstag, du är cool! Men ibland gör vi misstag. Blanda inte ihop det du gör med den du är. Och har man minnen av sina bra prestationer (för att man till exempel har ASSAt) så är man mer eller mindre immun för sina misstag. Då känns de inte lika tunga.

 Må bra-kontot. Ta hand om dig själv. Om du har tagit ut saker ifrån ditt må bra-konto, om du har haft en jobbig dag eller presterat massor, se till att fylla på. Om du har presterat, unna dig vila eller något roligt.

 Vilja eller förväntningar. Gör du saker för att du vill, för att det förväntas av dig, eller för att du tror att det förväntas av dig? Tänk på detta. Gör mer av det du vill, mindre av det andra.

Jämförelsesjukan. Sluta jämföra dig med andra. Om du till exempel tycker att någon är vacker, tänk bara det. Därefter sätter du punkt. Du behöver inte dra in dig själv i tanken.

Tränad/otränad. Du kan göra mycket för att må bättre. Det handlar om träning. Om någon annan verkar må så himla bra, tänk på att det handlar om att personen har tränat, inte att personen är mer lyckad än du.

Visa dina behov. Andra kan inte läsa dina tankar.

Jag är bra. Om du är bra på något, omfamna det! Om du till exempel tycker att du är bra på att lyssna så är du bra på att lyssna. Det spelar ingen roll om du var lite sämre på att lyssna på en vän igår, det betyder fortfarande att du är bra på att lyssna. Tänk på det stora hela.

Bild