Bloggarskan Maria om kvinnor genom tiderna

Vi har fått ytterligare en ny person till redaktionen, hon heter Maria och jobbar som 3D grafiker (ni får fråga henne vad det betyder :P). Hon har jobbat på Tjejzonen sedan 2008 och har nu hittat till oss på bloggen. Här kommer hennes första text om kvinnorna genom tiderna!

Under veckans lopp har jag funderat på några kvinnor genom tiderna som jag tycker är eller gör något speciellt.

Det började med ett frågeprogram som hade ett tema på ”vetenskapsmän”. Jag undrade ifall dom verkligen menade bara män eller om
vetenskapskvinnor räknas i den kategorin. Men det som förvånade mig mest var en vän som sa ”men det finns ju typ inte några”. Jag råkar
veta ett par sköna vetenskapskvinnor genom tiderna. kanske inte så spännande och töntigt men det kan inte ha varit lätt för i tiden att både
upptäcka grundämnen och vara hemmafru. Marie Curie är en favorit, hon strålar formodligen än idag!

En annan inspirerande kvinna för mig i dag är den fantastiska konstnären Callie Curry, mest känd under namnet Swoon. Hon är från början en gatukonstnär, dvs hon gjorde och gör än idag mycket gatukonst sk Streetart (jag talar inte om grafitti eller skadegörelse).

Det som har mest inspirerat mig är hennes sätt att förmedla sin konst och nå männikor med den. Hon sökte en känsla av hur hon som konstnär kan påverka världen. Jag känner igen den känslan, som människa kan man känna sig ganska liten i den stora världen. Vad jag gör kan inte spela så stor roll eller påverka många.

Men istället för att få en uträknad framtid och ställa ut sin konst i ett galleri där en liten del av folket går till, så ville hon bli en del av världen.
Genom att sätta upp konst på en vägg ville hon att vanligt folk skulle få en stund av kontakt med hennes verk. En liten förändring i miljön kan skapa en samhörighet bland folk eller bara skapa en känsla. För henne handlade det om att töja på gränserna, att skapa sprikor av möjligheter och skapa något som folk inte förväntar sig att see. Det tycker jag om och beundrar mest hos henne. Att skapa möjligheter och våga ta risker för något man tror på.

Vilken kvinna genom tiderna beundrar du mest?