Boktips- Den hemlighetsfulla trädgården

Bokbanner

För ett tag sedan slog jag ett öga på DENNA listan. Jag tänkte att jag skulle behöva läsa mer kvinnlig litteratur av kvinnliga författare. Hursomhellst tittade jag på listan, den bästa feministiska moderna litteraturen, och insåg att – Hey – flera av dessa böckerna har jag ju faktiskt läst, så här kommer lite sommarläsningstips. 

Jag: Tjena Mary, vad håller du på med?
Mary: inget särskillt…
Jag: Får jag hänga på?
Mary: Nej.
Jag: Amen snälla chyyyyssta
Mary sparkar mig på smalbenet och springer iväg. Lerig och dann.

Så skulle det vara om jag var med i boken Den hemlighetsfulla trädgården.

Föst och främst: Den hemlighetsfulla trädgården är en barnbok. Reta mig inte. Men faktum är att det är en av de absolut bästa barnböckerna enligt mig. Jag läste den när jag var femton, och den påverkade mig otroligt starkt. Jag har läst den flera gånger sedan dess. Och filmen ger mig fortfarande rysningar av välbehag. Man kan absolut läsa den i vilken ålder som helst!

Ni vet den där bilden man har av att tjejer – speciellt rika tjejer – är lite… ska vi kalla det, hunsade. Lite mähäiga som min mamma skulle sagt. Den där gammalmodiga bilden av att tjejer som blivit omhändertagna hela sitt liv inte riktigt duger till nått. Den hemlighetsfulla trädgården visar att det inte är så. Huvudpersonen Mary är tio år, bortskämd som en hundvalp, sur som en citron och fullkomligt jävla stencool. Jag tror jag gillar henne för att hon, speciellt i början av boken, är så förbannad på allt och alla att man bara måste gilla henne. Speciellt om man, precis som jag och Mary, var ett sånt där argt barn som inte syns så ofta i böcker eller på film.

Så trots att boken är skriven för hundra år sedan så är den väldigt lätt att läsa, den berör många ämnen som många kan känna igen sig i: isoleringen när Mary kommer till en gammal herrgård ute på landsbygden och har svårt att få vänner. Ensamheten Mary känner när hennes föräldrar dör precis i början av boken och ilskan som kommer av att ingen tror på en. Att man är för liten för att klara någonting själv. Tror dom.

Kolla gärna in filmtrailern: