Boktips- Shoo Bre

Bokbanner

Finns det någon annan kärlek än den olyckliga kärleken? Inte för Oscar, den högpresterande niondeklassaren som faller hejdlöst för sin nya svensklärare Kristina. Och inte för Elias, en kristen syrian som i smyg trånar efter turkkurdiska Zeynep.

I Shoo Bre, som utgavs 2003 men fick ett nytt uppsving 2011 tack vare filmatiseringen med samma namn, är förorten scenen för detta ungdomsdrama. Det är rappt, ärligt och rått.
Och det är inte bara ett kärleksdrama, för långt mer än att bara handla om puppy love, är det här en berättelse om att hitta sig själv och sin drivkraft. Och att mitt i ett virrvarr av grupptryck, kriminalitet,vänskap och tabubrytande ställa sig frågan: ”vad fan håller jag på med? Vill jag verkligen vara såhär?”. Oscar och Elias är två helt olika personer med två helt olika berättelser, ändå får de plats i samma bok. Det är rätt coolt.

Det är kul att läsa en bok som bryter av lite: den utspelar sig bland förortskids, den tar upp både tabubelagd kärlek och ungdomskriminalitet och dessutom bjuder den på ett språk som fascinerar. All skepsis som jag kände inför boken rann bort och även om den ibland blir lite för kaxig, sådär så att man vill slå sig för pannan och sucka högt, så känns det som en värd bok att ha läst.

Om du också vill läsa den kan du delta i Tjejkrafts tävling! Allt du behöver göra är att maila in ditt namn och din adress till amanda.malmquist@tjejzonen.se så är du med i lottningen. Märk mailet med ”Shoo Bre”!