Boktips: Simon & Sophie

Linda har läst boken Simon & Sophie och har recenserat en berättelse som tar upp svåra saker i livet utan att vara tråkig eller jobbig. 

Emma Granholm debuterade med boken Simon & Sophie som kom ut för så ”längesedan” som 2006. Men trots att boken har några få år på nacken är handlingen högaktuell och för mig som inte haft koll på topplistan bland ungdomsböcker var den här i alla fall ett litet sträckläsningsfynd.

När Sophie flyttar in i grannhuset blir Simon förskräckt. De är klasskamrater och Simon får redan nog av Sophies mobbing i skolan – ska han behöva riskera att stöta ihop med henne efter skolan också? Så kommer påsklovet och den snygga och populära Sophie finner sig ensam hemma och uttråkad eftersom alla hennes vänner har rest bort. Faktum är att hon är så uttråkad att hon överväger att knacka på hos den där tönten Simon som bor i huset tvärsöver…

Simon & Sophie är en ungdomsbok som handlar om vänskap, kärlek och att våga stå för sina känslor. Emma Granholm skriver lättläst och relaterbart om våndan över att behöva bry sig om vad andra tycker. Hon har ett fantastiskt sätt att fläta in birollernas liv i den stora handlingen vilket gör att alla möjliga relationer flyter upp till ytan. Vilka är egentligen ens riktiga vänner, vad ska man göra för att passa in och vågar jag verkligen bryta mot normen? Boken är något förutsägbar, men ändå fängslande.

Det är helt enkelt en kärlekshistoria utan överdriven romantik, och även en mycket bra tankeställare.

Bild