Boktips! Tänk om det där är jag

Johanna Lindbäck har skrivit en ungdomsroman som handlar om Agnes, en gymnasietjej som flyttar från Stockholm till Umeå, och ser chansen att starta om på nytt. Den här gången ska hon smälta in, inte bli en outsider som får pikar för sina kläder. Nej, nu börjar Agnes nya liv – hon ska vara helt och fullkomligt normal! Men är det verkligen så lätt att ändra på sig?

Det här är en bok med hög igenkänningsfaktor för de flesta som inte föddes in i den populära gruppen i skolan. Känslan av att vilja smälta in, den hänger med från de pubertala åren då allt man ville var att känna sig normal och ha kompisar till vuxenåren då man kämpar för att ha ett lika intressant liv som sina Facebookvänner.

”Tänk om det där är jag” är en lättläst feel good-bok som rekommenderas framförallt nu inför slöa sommardagar. Eftersom Johanna Lindbäck inte har skrivit om någonting upprörande, uppslitande, förskräckligt eller på något sätt provocerande kan boken kännas lite beige. Men det gäller att ta boken för vad den är: en välskriven vardagsskildring – och det är faktiskt helt OK. Sådana böcker behövs.

Vad som drar ner betyget är att jag, personligen, blir sjukt irriterad på huvudrollen Agnes. Hon har sånt flyt, men hon tror inte på sig själv. Hon är skeptisk till att bra som händer och det gör mig sjukt frustrerad. Jag vill bara ta tag i hennes axlar, ruska om henne och säga åt henne att bara ”chill the fuck out ett litet tag”! Men det funkar inte så, eller hur? Man kan byta kläder, men man kan inte byta personlighet. Och det behöver man inte göra heller.

Läs gärna boken, om inte annat så för fina liknelser, sköna dialoger och en allmänt mysig känsla.

Om du mailar amanda.malmquist@tjejzonen.se med ditt namn och adress så är du med i lottningen av ett exemplar av Johanna Lindbäcks bok ”Tänk om det där är jag”. Skriv rubrik: ”Tänk om det där är jag”.

Bild