Brev till mig själv, Från Azade

Ett brev till mitt yngre jag: Längtan efter en lillasyster kommer förvandlas till kärlek för en lillebror och andra värdefulla tips på vägen

Finaste illbattig!

Det här är jag, det vill säga du, som skriver till dig, det vill säga mig, från framtiden. Det är nu 2012 och mycket har hänt sen jag var i din ålder. För att göra resan från din tid till nuet lite enklare ville jag prata med dig om några saker och ge dig lite tips på vägen. Tro mig, du kommer tacka mig sen.

När du är 6 år vill du inget hellre än att ha en lillasyster. Du tjatar, ber, hoppas och längtar. Helt förgäves, för nån lillasyster kommer aldrig. Istället får du en lillebror när du är 12 år. Vid det laget har du släppt alla tankar på och förhoppningar om att bli storasyster och ankomsten av en ny familjemedlem känns inte alls lockande. Men tro mig. Han kommer vara världens finaste lillebror och du kommer älska honom så mycket att det ibland gör ont i hjärtat. Han kommer t.o.m. finnas inpräntad på din arm för alltid.

När du är 10 år blir du uppöveröronenförälskad i en kille som heter Jimmy. I smyg går du och trånar efter honom och på ett disko i femman (som du får tjata dig sönder för att få gå på) blir ni ihop. Ni dansar tryckare, han frågar chans och du är så nervös, lycklig och euforisk att du inte kan förmå dig själv att artikulera ett endaste ord så du nickar bara ja. Ni är ihop den sommaren men sen gör han slut (eller ja hans kompis ringer och gör slut åt honom) för att du inte ville kramas med honom en kväll. Du är så förtvivlad och skamsen över att han gjorde slut att du vill gå i tusen bitar. Lägg av med det! Om du bara visste hur många andra söta, smarta, snälla pojkar som bara väntar på att bli ihop med dig. Killar som inte gör slut för att du inte vill kramas och killar som inte behöver andra för att avsluta deras relationer (förvisso var han bara 11 år men ändå).

När du går på högstadiet är det mode med Adidasbyxor och Championtröjor. Hiskligt, jag vet. Det är rätt dyra märken och inget som våra föräldrar tycker är värt pengarna. Lyssna på dem. Du kommer aldrig använda de där fyra par tröjorna du tjatar till dig ändå och ett år senare är de ur mode men mamma kommer fortsätter älta hur dyra de var. I flera år. Det är inte värt det. Andra modemissar jag vill varna om är Buffaloskor (de blir mode igen men kommer för alltid vara stämplade som kickerskor), vita jazzbyxor (90-talets version av leggings), lågt skurna jeans (spelar ingen roll hur ”snygg” alla tyckte Britney Spears var i sina, de visar halva rumpan och det är varken snyggt eller särskilt praktiskt), klänning på byxor och det du kommer ånga allra mest att du någonsin ägde, våtdräktsjackor. Vansinnigt varma, oerhört obekväma och inte särskilt estetisk tilltalande.

Låt dig inte övertalas till att välja Naturprogrammet i gymnasiet när du går i nian. Du kommer hata varenda minut av det. Och efter ett års självplågeri byta till Samhällslinjen. Så spara dig själv en massa ångest över att du inte för fem öre kan förstå meningen i att lära sig Pythagoras sats eller vad poängen med massa teknikkunskap är, och välj Sam på en gång. Du är inte mindre smart för det. Och den som påstår nåt annat är bara korkad.

När du har gått ut gymnasiet kommer du jobba ett år innan du bestämmer dig för vad du vill plugga på högskolan. I slutet av det året kommer du behöva deklarera, något du aldrig gjort förut, vilket innebär att vår mamma hjälper dig gå igenom din inkomst under året. För att slippa förklara vad alla tusenlappar har tagit vägen under de senaste 12 månaderna (vilket du inte kan, eftersom du inte vet) så föreslår jag att du sparar en (stor) del av pengarna. Du kommer tacka mig för detta speciellt.

När du är 23 kommer ditt hjärta gå i tusen bitar. Du kommer avsäga dig från allt som har med pojkar att göra i ett år och allt hopp om kärlek kommer för en stund (för alltid tror du) vara förvunnen. Det gör inget. För du kommer längta efter att hångla igen, och hoppet kommer sakta men säkert komma tillbaka. Och när du minst anar det kommer du träffa honom. Han som pussar dig på huvudet, håller dig i handen när ni sover och som inte gör dig komplett (för det är du på egen hand) men som komplicerar och kompletterar dig. Och det som kommer vara allra roligast är att ni har känt varandra sen ni var 13 år. På den tiden när ni hade fula Adidasbyxor och för dyra Championströjor.

Några andra tips är att sluta oroa dig för att alla ska tycka om dig. Det kommer de inte. Vissa kommer ogilla dig, andra kanske t.o.m. hata dig. De flesta kommer vara likgiltiga. Men de som gillar dig, älskar dig villkorslöst och det räcker. Kom ihåg ditt egenvärde. Du är värd att älskas bara för att du finns. Låt ingen någonsin få dig att tro nåt annat. Ta aldrig på dig skulden för dina föräldrars konflikter. Deras bråk, är, har aldrig varit, och kommer aldrig vara, ditt fel. Kramas mer, säg till människor du tycker om hur fantastiska de är (de kommer uppskatta det mer än du anar) och kom ihåg att styrka ligger i att våga vara svag. 

Bild