Brev till mig själv, från Camilla

På minitemat ”Brev till mig själv” har vi fått in en text av Camilla. Drömmar, mål, motgångar och vackra stunder, att skriva ett brev till sitt yngre jag får en att tänka mycket på sitt liv idag. Skriv ett brev till dig själv du med vettja!

Hej Camilla!

Du är ungefär 15-16 år gammal nu och det som jag ska berätta för dig är väldigt, väldigt viktigt! Jag vet att du är obekväm i dig själv och att du blir pushad att gå ned i vikt för att du får höra att du äter för mycket och väger för mycket –Snälla rara underbara, gör det inte! Om du börjar dra ned på maten och träna galet mycket, som du kommer att börja göra om du börjar banta nu, då kommer du även att förstöra resten av dina tonår.

Ser du ärren på dina armar? De som du själv har satt dit, innan du började skylla på att katten rivit dig. Räcker inte det? Räcker det inte med att du redan skadat dig själv? Du vill väll inte spendera resten av dina tonår med att åka in och ut på ätstörningsbehandlingar? Du vill inte behöva skjuta upp dina högskolestudier i över ett halvår för att du måste sitta på dagvård varje dag va? Det är ganska pinsamt att sitta och gråta vid matbordet medan du äter pannkakor med din behandlare väntandes på andra sidan bordet –när alla andra redan är klara och har gått. Kan även tillägga att näringsdryck är äckligt, även om det är menat att de ska smaka jordgubbe.

Nej lilla vännen, bit ihop och håll ut en liten stund till! Du vet den där stora lurviga hunden som ni har hemma hos er, du vet, lilla Sara. Ta dig en titt till på henne, vet du om att ni kommer bli bästa vänner snart? Vet du om att du kommer träffa en underbar människa som kommer att hjälpa dig att skaffa ett ännu bättre band till den där hunden?

Redan i sommar så kommer du stå på tävlingsplanen, redo för din debut tillsammans med Sara. Och vet du vad som är ännu coolare, du kommer att vinna KM! Jag lovar! Du kommer att komma tvåa ett år och året efter det så kommer du slå samma kvinna med stormsteg och ta hem första priset! Du kommer även att få ta hem en stor pokal som du kommer att vara så glad över när du kommer hem och visar den för mamma.

Det du har att vinna på detta är ett friskare och roligare tonårsliv. Du kommer att vinna en bästa vän för all framtid som du kommer att älska så det nästan gör ont. Du kommer även att få en extra mamma som kommer att finnas där för dig så fort det blåser lite för hårt för att du ska orka stå på egna ben alldeles själv.

Så, det är upp till dig nu. Detta är det viktigaste valet i ditt liv. Viktigare än gymnasievalet och viktigare än högskolevalet och flytten tillbaka till Stockholm som du planerat. Så för guds skull, välja ett riktigt liv! Välj ett frisk och fritt liv så slipper du att sitta som en snart 20-årig ung kvinna och må skitdåligt i dina ätstörningar.

(Och du! Du kommer att komma in på naturprogrammet, och ja, du kommer att komma in på en bra utbildning till högskolan också! –Så oroa dig inte.)

Tidigare texter kan ni hitta här, andra läsartexter inkluderar bland annat Ava och Yoxx!