Brev till mig själv, från Matilda

Familjen, kärleken och osäkerheten. Matilda har skrivit till vårt minitema ”Brev till mig själv” om consealer, hur det är att leva med klumpen i magen och varför man ska sluta jämföra sig med andra.

Hej Matilda,

Jag vet mer än någon annan vad du funderar på. Du undrar hur man någonsin ska kunna lita på en människa när alla stampar på ditt hjärta. Du tänker att du aldrig kommer att bli lika härlig som dina vänner. Du hoppas att din pappa en dag ska se dig. Och att din finniga hy ska bli slät och dina bröst större än små skott. Du tror att du kommer att vara ensam för alltid och att den där klumpen i magen som växlar mellan glädje, ångest, oro och självhat har flyttat in för att stanna.

Men du har fel! I varje fall till viss del. För vad du inte vet ännu har livet lärt mig. Lyssna noga, för jag har bara den här chansen att berätta det här för dig och det är mycket, mycket viktigt!

Vissa människor går inte att lita på, men efter flera svek kommer din mage att lära sig att skilja en falsk person från en sann. Lita på din magkänsla och se alltid till att gå ur en relation med hedern i behåll! Du måste sluta jämföra dig med dina vänner och alla deras bra kvalitéer ihopslagna. Lägg till deras dåliga sidor och du får en vanlig människa. Du är modig, ärlig, snäll och smart. Sluta bespotta dig och var stolt över allt bra du är!

Jag vet hur ledsamt det är med din pappa och jag kan bara be dig hålla ut tills du blir lite, lite äldre och inte är beroende av någon längre. Snart kan du själv bestämma vem som är värdig att få vara i ditt liv, det är bara att låsa dörren till den fina lilla lila lägenheten du kommer at bo i (spoiler!). Och tro mig: dina bröst kommer att bli precis lagom och även om finnar är något du kommer behöva lära sig att leva med är det inte så jäkla livsavgörande. Köp en bra consealer och lägg tid på att ha kul istället, du får inte låta en finne stoppa dig!

Men det här är det absolut viktigaste. Jag kan inte lova att du lever lycklig i alla dina dagar. Där är det, jag sa det och det är sanningen. För vissa dagar kommer det att hända ledsamma saker. Men jag kan lova dig det här. Att this too shall pass och att du alltid kommer att ha dig själv. Livet går alltid vidare och sorgen är aldrig lika stor som den var dagen innan. Så jobba på att tycka om dig själv, för det är den enda personen som aldrig lämnar dig. Och jag om någon vet vilken fantastisk liten femtonåring du är, så du har alla möjligheter i världen. Lycka till!

Matilda har skickat in sitt brev till amanda.malmquist@tjejzonen.se, och gör det du med! Andra texter på minitemat kan du hitta här.