Brev till mig själv, från Sara

Saras brev till sig själv är späckat med pepp för oss som kan känna oss lite nördiga, omogna och vågar vara ensamma. Fler texter, både från oss på redaktionen och läsartexter kan ni hitta här.

Fina Sara. Nu är du tretton år och redan så mogen. Nej, säg inte emot mig. Man kan leka som ett barn och vara mogen ändå. Så fortsätt leka, snälla du!

Dina kompisar behandlar dig som mycket yngre. De tisslar och tasslar om sex och svordomar och håller dig skenbart utanför. Men du gör rätt i att bara le och ta emot. Du förstår att de behöver göra dig liten för att själva känna sig stora. Du har tillräckligt bra självkänsla för att spela deras spel.

De tuffa i klassen kallar dig tönt, stude och fjäskis. För första gången lär du dig att ingen kan vara älskad av alla. Samtidigt vet du att det är de som är svaga, och du är bara ett trappsteg på deras väg mot toppen. Så du låter dem inte slå ner dig. Istället utnyttjar du friheten de ger dig. Det är genialt! Den som aldrig kommer bli den coola behöver inte låtsas utan får leka och ha roligt. Den som aldrig kallas snygg slipper försöka, så du njuter av hängslebyxor och myströjor. Ett noll till dig!

Fina Sara, förstår du hur modig du är som står upp mot dem alla? Som står upp för dig själv? Nej, det gör du inte. Du går till lärarna och protesterar när de utnämner dig till årets kompis. ”Man kan väl inte vara en bra vän med motiveringen att man vågar vara ensam?” Jo, Sara, det kan man.

Lilla kloka Sara, jag vill verkligen att du förstår hur tuff du är. För om två år, när du är snygg och omtyckt, kommer du bli rädd för att bli inte duga, du som aldrig varit cool. Ge inte upp då. Kom ihåg att du aldrig var ett offer, utan valde det liv som kändes rätt. Och om fem år, när du flyttat hemifrån och fått pojkvän, kommer du skämmas över tönten och önska att du inte klätt dig så fult. Men glöm inte bort att du aldrig behövde smink eller märkeskläder. Den enda du ville vara fin för var dig själv, och du visste redan att du var vacker innerst inne.

Nu, efter tio år vet jag allt det här. Nu är du en förebild för mig. Jag har prövat att klä upp mig. Jag har hittat vänner som är som jag. Cirkeln är sluten och jag leker precis som du. Leker och minns den kloka tonåring som aldrig slutade vara sig själv. För det ska du vara stolt! Var stolt över dig själv, för det är jag <3. Jag glömmer dig aldrig!