De bara bröstens vara eller icke vara

Att nakna kvinnobröst inte hör hemma i det offentliga rummet blir uppenbart med jämna mellanrum (tänk er klädreklam som blottar kvinnobröst, ammande mammor på restauranger eller topless-solande flickor i parker). Det blev extra tydligt för några år sedan när två Uppsalastudenter fick lämna ett badhus för att de simmat utan överdel. Händelsen anmäldes till JämO, men myndigheten ansåg att det inte skett någon könsdiskriminering och hänvisade till att det är skillnad på mäns och kvinnors kroppar. I samband med händelsen på badhuset grundades organisationen Bara bröst med syfte att ”väcka debatt om de oskrivna sociala och kulturella regler som sexualiserar och diskriminerar kvinnokroppen”. På senare tid har ännu ett politiskt projekt startats, Tuttrevolution, där syftet även här är att avskaffa tvångssexualiserandet av kvinnobröst.

I den efterföljande debatten efter händelsen på badhuset var det många (kvinnor som män) som ställde frågan hur pass viktigt det egentligen är att kvinnor ska få visa sina tuttar på samma villkor som män får. De som ställde frågan menade att det fanns viktigare saker att kämpa för, än de bara bröstens vara eller icke vara. Vissa menade till och med det var en förolämpning mot feminismen och jämställdheten att kämpa för kvinnors rätt att visa brösten när det fanns viktigare saker att stå upp för.

För mig är bröstfrågan en symbolfråga, ett uttryck för något mycket större, än just bröstens vara eller icke vara. Frågan belyser och synliggör de samhällsstrukturer som (tvångs)sexualiserar kvinnokroppen men inte manskroppen, och principiellt är frågan därmed lika viktig som vilken annan feministisk jämställdhetsfråga som helst. Poängen med att kvinnor ska, exempelvis kunna bada utan bikiniöverdel, är att kvinnor ska ha den lagliga möjligheten att gå barbröstade i de sammanhang där män är tillåtna att göra det. Ett samhälle som kallar sig för jämställt ska inte ge plats för särbehandlande lagar och regler så som ett bikinitvång för endast kvinnor är.

Jag är övertygad om att ifall det blev tillåtet för kvinnor att bada topless i svenska badhus (och i slutändan ha möjligheten och rätten att visa brösten i samma utsträckning, och med samma rätt, som män) skulle den allmänna uppfattningen om att “(kvinno)bröst är sex” så småningom ändras för att till slut försvinna helt. Kvinnobröst skulle fortfarande ses som något sexigt, precis som mäns bröst kan uppfattas sexuella, men de skulle inte vara lika med sex i vartenda sammanhang. Man skulle kunna se en badande kvinna som just en badande kvinna, en somrigt lättklädd kvinna som just en somrigt lättklädd kvinna, en ammande kvinna med snygga bröst som just en ammande kvinna med snygga bröst.