Del 1- Beskedet

När Emma just hade fyllt 19 år så upptäckte hon att hon var gravid. Hon och hennes sambo Linus, som då var 23, hade varit tillsammans i 1,5 år och blev helt tagna på sängen av beskedet.

Jag träffar Emma hemma hos henne över en cappuccino för att prata om hur det var för henne att bli mamma. Hon barnledig med Wilma som är 8 månader.

Hur reagerade du när du fick reda på att du var med barn?

– När jag gjorde gravidtestet och det visade positivt så började jag bara gråta, jag var helt chockad, säger Emma och rör om i sin cappuccino.

– Men Linus hanterade situationen fantastiskt. Han var helt lugn och sa till mig att sätta mig ner och andas, fortsätter hon.

Vad var det första du gjorde efter det?

Jag ringde mamma! Jag kände bara att jag behövde stöd och råd. Hon var på jobbet  men tog ledigt och kom direkt.

Hur tänkte och kände du?

– Jag visste inte vad jag ville, allt bara snurrade runt. Jag har ju alltid velat ha barn, men det kom så plötsligt och vi hade ju inte planerat det. Men efter att jag och Linus hade pratat en stund så sa han att han tyckte att vi skulle behålla barnet. Och då var det bestämt. Det gick ganska lätt egentligen. Så när väl mamma kom så hade vi redan bestämt oss, säger Emma och ger en sked gröt till Wilma.

Hur reagerade övriga i familjen?

– Alla blev jätteglada och tyckte bara att det var roligt. Pappa sa nåt i stil med “du vet väl att det innebär ett stort ansvar att vara förälder”, ler Emma.

– Och det är klart att man förstår det. Men man förstår också att man egentligen inte kan föreställa sig till 100% hur det blir när bebisen kommer. Men jag kände mig ändå redo och var inte ett dugg orolig.

Hur har ditt liv förändrats efter att Wilma föddes?

Det har förändrats till det bättre! Jag föll in i mammarollen direkt och jag kommer knappt ihåg hur mitt liv var innan Wilma kom. Det är ju ett stort ansvar såklart, men det är ett ansvar som man tar helt naturligt. I alla fall var det så för mig.

Nästa del av intervjun kan du läsa nästa vecka. Då pratar Emma om förlossningen och ger råd om vad du kan göra om du hamnar i samma situation.

Om du har frågor eller vill prata med en vuxen om att bli gravid så kan du vända dig till Tjejzonen. Du kan maila eller chatta. Vi svarar på mail varje dag och chatten är öppen söndag – torsdag klockan 20-22.