Del 1: Tjejer som vågar
CLARA LIDSTRÖM är 24 år, driver bloggen UnderbaraClara där hon visar upp saker hon pysslat ihop, alltifrån mossiga ljusstakar till tavelramar, och skriver om saker som engagerar och inspirerar henne, till exempel driftiga tjejer. Hon har också ett eget radioprogram som heter Pikant, har gett ut tre nummer av den egna tidningen Clara och delar varje år ut ett stipendium på 5000 kr till driftiga och inspirerande bloggtjejer.
1. Vem är Clara?
– Oj vad svårt att svara på. Jag är en väldigt vanlig tjej som känner ovanligt lite rädsla inför att våga nya saker.
2. Du har ett eget radioprogram, frilansar som journalist och fotograf, bloggar och har dessutom gett ut en egen tidning. Hur började det? Hur gick du från dröm till verklighet, med till exempel din egen tidning?
– Allt började med min blogg, i takt med att den växte blev jag erbjuden ett jobb som journalist, därifrån har allt utvecklats. Har lärt känna fler i branschen och knutit kontakter och därigenom fått andra journalistvänner som jag utarbetat t.ex. radioprogrammet med. Jag är självlärd på alla områden och har funnit att livet är en väldigt bra skola – den bästa!
3. Det krävs ganska mycket mod och skinn på näsan för att våga ”bli sin egen” istället för att skaffa ett vanligt 9-5 jobb, varifrån kommer ditt mod?
– Jag vet inte riktigt. Jag har aldrig egentligen” tagit steget”. Jag blev först erbjuden en tjänst och sedan har det rullat på så bra med jobberbjudanden att jag aldrig behövt söka jobb eller oroa mig. Så jag tog aldrig steget på egen hand. Det gjordes åt mig. Men självklart kräver det en insats från min sida också – att våga tacka ja och inte säga nej i rädsla. Jag har helt enkelt bestämt mig för att jag kan och sedan har jag blundat och hoppat och landat på fötterna. Genom att inte analysera så mycket i förväg. Det värsta som kan hända är att det inte går bra och då gör man något annat istället. Det tror jag många tjejer borde bli bättre på. Att våga. Inte säga ”det där kan jag inte” utan ”det lär jag mig” på arbetsintervjuer och liknande. För så är det ju. Bara när man utsätter sig för nya saker lär man sig nya saker. Det handlar om att våga för att lära sig – inte att vara fullärd för att våga.
4. Vad skulle du ge för tips eller råd till unga tjejer som drömmer om att försörja sig som egen företagare?
– Söka upp andra kvinnor som är företagare. Mentorskap är otroligt viktigt. Att ha någon man kan fråga om råd är ovärderligt. Själv har jag två äldre kompisar som är journalister och dessa personer konsulterar jag i alltifrån hur man hanterar chefer till löneförhandlingar. Ta vara på den kunskap som finns runtom dig. Känner du ingen så sätt dig och googla och ta kontakt!
5. Många menar att ”bloggfenomenet” har gynnat unga, framför allt tjejer, eftersom de genom sin blogg kan ta makten över sina (yrkes)liv. De kan bygga upp sin karriär på bloggen eller marknadsföra sina produkter/tjänster via bloggen. Vissa andra menar att bloggar är dåliga eftersom de kan påverka unga tjejer i negativ riktning (snedvridna skönhetsideal mm.). Hur tänker du kring bloggarna som ”maktmedel” för unga tjejer?
– Jag ser det som en oerhört positiv kraft. I bloggvärlden är tjejerna störst och har mest inflytande. Här har många (tex jag själv) fått komma fram som annars kanske aldrig skulle haft möjligheten. Och kanske aldrig skulle vågat om de inte haft läsare bakom sig som peppat dem. Ju fler kvinnliga förebilder desto fler kvinnliga efterföljare. Just därför blir bloggvärlden viktig. Den drivs av tjejer – för tjejer. Men visst finns det baksidor. De största bloggarna är rätt likriktade: bloggarna har god ekonomi, rika föräldrar, är vita, smala och bor i storstaden. Det är synd men tyvärr är bloggvärlden bara en reflektion av resten av världen.
Överlag tror jag att bloggfenomenet gör samhället mer demokratiskt – då fler får chansen att uttrycka sig. Det är bra!