Del 3: Tjejer som vågar

VERONICA EDMUNDSSON flyttade hemifrån då hon var 16 år, hon har sedan dess pluggat till socionom, jobbat inom hotell/restaurangbranschen och bott lite varstans. En dag sa hon upp sig ifrån sitt jobb och flyttade till Thailand. Idag är hon smyckesdesigner och driver företaget Manoudetails.

1. Vem är Veronica?

­– Jag har en brokig bakgrund och karriär, jag gillar att prova på nya saker och det färgar nog hela min livsstil. Jag är socionom, läste media på gymnasiet, jag har jobbat inom hotell och restaurang och bott i flera städer, flyttade hemifrån när jag var 16. Sa upp mig från senaste anställningen som Affärsområdeschef till förmån för Thailand där min fästman har en yogastudio på Koh phangan. Jag älskar att resa, träna, mina vänner och datorn är ett stort intresse.

2. Du har ett eget företag, du designar och producerar smycken i Asien som nu säljs i butiker i Sverige. Hur började det? Hur gick du från dröm till verklighet?

– Idén kom under tiden jag jobbade som AC, jag tänkte att det måste finnas något bättre än det här och jag har alltid varit nyfiken på entreprenörskap. Jag började läsa på hur man skulle kunna utföra import och började leka med tanken om att producera något eget. Mode har alltid varit ett intresse, så vägen till en smyckeslinje var inte lång. Jag började leta efter tillverkare och fann några duktiga och min partner arrangerade det som behövdes i Sverige.

3. Det krävs ganska mycket mod och skinn på näsan för att våga ”bli sin egen” istället för att skaffa ett vanligt 9-5 jobb, varifrån kommer ditt mod?

– Jag tror att någonstans när jag var tonåring så kom jag fram till att man måste göra saker på samma sätt som killar gör. De tar på sig saker som de egentligen inte riktigt kan och lär sig på vägen. Jag tror att vi har en del att lära från dem. Ett exempel på en sån sak var att ansökte om ett riktigt socionomjobb redan under studierna. Jag fick jobbet och klarade av det bra och det är jag stolt över!

4. Vad skulle du ge för tips eller råd till unga tjejer som drömmer om att försörja sig som egen företagare?

– Har man en bra idé så ska man brodera ut och försöka tänka i ett mer konkret perspektiv. Man måste försöka föreställa sig vilka mål man har. Tänka positivt. Man lär av sina misstag, misstag är bra och alla gör dem. Våga satsa och skit i andra, kör hårt!

5. Är entreprenörskap ett maktmedel?

– Ja, alla som vill kan göra det och man kan göra precis vad man vill, bara man tror på det! Det är makt.