"Den är grå och trist"
Skolmaten tycks i alla tider ha varit ett samtalsämne som rört upp många känslor. Vissa gillar den, vissa avskyr den. På vissa skolor serveras salladsbuffé och flera olika lunchalternativ, på andra skolor är en halv tomat och torra knäckemackor vad man kallar lyx. När tv-programmet Matakuten gick på TV4 reste Bert Karlsson runt i Sverige och ställde olika politiker mot väggen. Tre professionella kockar fick under programmets gång arbeta i skolkök runtom i landet. En utav de heter Melker Andersson, prisbelönt kock och krögare, honom har tjejkraft.se tagit ett snack med.
Varför är det viktigt med bra skolmat?
– För att orka leva behöver man ha bensin, kroppen är funtad så. Det är viktigt att kroppen fungerar annars blir det jobbigt att hänga med i skolan.
Vad händer med ungdomar om de inte äter lunch?
– De får som sagt ingen energi och blodsockret sjunker. Det är viktigt att skollunchen är sammansatt på ett sätt så man täcker de behov ungdomarna har. Den ska innehålla både vitaminer och näringsämnen, mat som man mår bra av helt enkelt.
Många tycker skolmaten är dålig, varför det?
– Den är grå och trist i allmänhet. Men det handlar inte bara om maten, det gäller även miljön och stämningen på skolrestaurangen. När vi var ute på skolan märktes det tydligt att det var viktigt att skapa en matglädje hos eleverna, det ska vara ett positivt besök att komma till skolrestaurangen och äta mat. Det känns som att man med alla medel har tagit bort den glädjen i dag, allt ska vara så rationellt och okomplicerat, industrimat med tråkig miljö och tråkigt upplägg. Man har lyckats ta död på det positiva, att äta är att umgås, känna dofter och smaker. Man äter även med ögonen och vacker mat finns inte i skolan, det måste man ta tag i och förändra.
Är det en svår uppgift?
– Svårt upplevde inte, när vi var ute. Man behöver lite styrning, det ska vara genomtänkt och varierat vilket inte är ett stort problem i sig. Men det krävs en tydlig ledning för att åstadkomma det.
Vilka krav bör/kan man som elev ställa på sin skolmat?
– Det som serveras tycker jag ska vara ett beslut taget av de vuxna, annars skulle det bli för mycket kebab. Däremot tycker jag att man som elev kan ställa ställa krav på trivseln i skolrestaurangen. Den ska vara lockande i alla olika aspekter.
Mat har en central roll i våra liv, för vissa är det jobbigt, vad är det gör det roligt för dig?
– Det är just dofterna, smakerna och umgänget kring mat.
Många elever förknippar skolmaten med något negativt, hur kan man vända det till något positivt?
– Man kan låta eleverna vara delaktiga en dag i köket. Det gjorde dem mer intresserade och hade definitivt en effekt.
Du är en av Sveriges mest kända kockar och driver flera restauranger runt om i Stockholm, hur kom det sig att du började jobba som kock?
– Det var när jag skulle åka till alperna och åka skidor. Då tänkte jag att jobbet som kock skulle passa perfekt. Det var först senare jag förstod att det var något jag ville satsa på.