Det är okej att inte känna sig redo

När jag var 16 år hade jag två vänner som tyckte om att gå ut och festa, träffa killar och dricka alkohol. Vi brukade träffas alla tre och fika och då berättade de alltid om det senaste ragget, den senaste festen eller fyllan. Jag ställde en massa frågor av nyfikenhet och de svarade glatt. En dag däremot fanns en irritation där och de sa att de inte ville berätta allt för mig utan att de ville att jag skulle vara med och uppleva det med dem.

Slutligen en dag gav jag med mig och följde med de på en fest. Det var någonstans långt borta och när vi till slut kom fram minns jag att tyckte att alla verkade så konstiga. Alla var redan ganska fulla och jag visste inte riktig hur jag skulle bete mig. Jag kände mig allmänt obekväm och kände mest för att gå hem. Jag minns att jag stängde in mig på toaletten och tog fram boken ”The Beach” som vi lästa på engelskan i skolan. Där satt jag och läste och önskade att jag inte följt med.

Vad jag vill förmedla är att det är okej att inte känna sig redo. Oavsett om det gäller fester, sex, utbildning eller egentligen vad som helst. Alla utvecklas olika och tycker om olika saker vid olika tidpunkter i sina liv. Några år senare hängde jag också på hemmafester och på krogen men då kände jag att jag ville vara där och att jag var bekväm med det. Men när jag var 16 år föredrog jag helt enkelt att läsa en bok på toaletten istället för att umgås med människorna på den festen.