Det finns änglar…

Jag skulle ju följa en skolklass (läs inlägget här!). När jag presenterade mig för andra lärare och sa vilken klass jag följde fick jag höra: ”ah, den jobbiga klassen”, ”jasså, dem- ja dem är ju liite speciella” och så vidare…

Egentligen utan att ha sett eller träffat klassen fick jag en bild av dem som jättejobbiga, inte studiemotiverade, som bara skolkade och allmänt pain in the ass klass! Som är tjafsiga och kaxiga!

Jag har följt klassen, jag har undervisat dem.  Det är den finaste klassen, den gulligaste, den smartaste! Visst är det hög frånvaro… och halva klassen dyker inte upp. Men varför ser inte lärarna dem som är där!? Jag struntar fullkomligt i hur dem gör ifrån sig på proven, vissa av dem är så kloka när dem säger någonting. Och dem tar hand om varandra och vi har haft jätte fina tillfällen tillsammans! Jag har skrattat med dem, så jag kissat på mig 🙂

Varför endast se problemen? Varför inte lyfta upp det som är bra? Att vara glad för att killen med kepsen som aaalltid är tyst faktiskt sa någonting! Eller att de grabbarna som har skolkat och haft IG faktiskt nu i slutet av terminen började dyka upp och vill få ett godkänt, de sitter med pennan i hugg och antecknar och frågar. Det värmer i hjärtat!

Jag tycker att det är hemsk hur skolvärlden kan se ut! Med lärare som tröttnat, som gett upp. Jag kan förstå dem också… men man måste tänka på att ungdomar har sina problem också. Och vi som lärare måste guida dem, stötta dem från första början! Jag har även mött änglar som lärare, så inte alla är dåliga. Kom ihåg det! Det finns eldsjälar, som aldrig ger upp hoppet!

I min roll som lärare ser jag inte mig själv som en UNDERVISARE ! ”Jag kan mina ämnen och jag ska lära ut, that´s it” Tvärtom ” Jag struntar i mina ämneskunskaper, jag har dem, men det som är det viktigaste är at finnas där för eleverna, lyssna ,se dem. Bry sig!” De kanske inte vill gå till kuratorn som de knappt känner, eller skolsköterskan. De vill ha vuxna förebilder.

Eller hur tjejer? Rätta mig om jag har fel. Hur vill ni att en bra lärare ska vara? Hjälp mej med det!!

Jag anser att man ska vara en medmänniska. Hur svårt kan det vara???

Berättar nästa gång hur jag hade det i grundskolan… och varför jag tänker som jag gör idag.