Det kanske är lätt, men det är aldrig värt det.

Detta inlägg har vi fått in anonymt till oss på tjejkraft – en varning ska utfärdas eftersom inlägget handlar om narkotika och kan uppröra känsliga personer. 

Mitt starkaste minne av att någonting inte var rätt var när jag första gången var hög på jobbet. Det andra var när jag började vara hög på påsk och midsommar hos mina föräldrar. Jag blev som allra mest rädd när jag åkte på romantisk resa med min pojkvän och inte kunde sluta tänka på mina piller. ”Pussar och romaniska middagar är najs – men hade det inte varit ännu mer najs om jag hade 3-5 piller i kroppen?”

Då hade jag sedan länge ljugit för alla om vad och hur mycket jag tog. Jag hade brutit mot mina egna ”regler” om doser och hur ofta jag skulle droga ner mig. Jag hade börjat göra planer när jag var hög som jag helt plötsligt inte kunde leva upp till när jag var nykter.

Att prata om droger idag är jättesvårt. Det verkar finnas två lägen – gräs eller heroin. Allt emellan är antingen eller. Antingen är man en stoner eller så är man en fulltidssnarkoman. Det finns en ide hos många unga om att vissa droger är ”OK”, att det är ”sånt som andra tar” och ”sånt som egentligen inte är farligt”. Jag läste statistik i tonårsparlören över hur många svenska niondeklassare som testat narkotika – då i form av marujana eller hash, och siffrorna var skrämmande höga. Jag var 20 innan jag testade någonting. Jag var 18 första gången jag var berusad. Och om jag kunde hamna i ett missbruk kan jag bara föreställa mig hur mitt liv hade varit om jag hamnat där fem, åtta år tidigare.

Om du tar narkotika på fester eller bara för att det är kul eller spännande så kan du sluta direkt, enligt mig. Det är inte lönt och det är inte värt det.

Om du som jag tar narkotika för att självmedicinera. För att livet som nykter inte fungerar och för att du känner att risken att göra något ”dummare” när du är nykter skulle vara värre. Det är då det börjar bli riktigt farligt. Att bli frisk med narkotika från ångest och suiciditet går inte. Att bli glad när du är ledsen går inte. Att förändra hjärnan och bota sjukdomar med knark går inte. Under den tiden jag missbrukade ställde jag så mycket mer än min egen hälsa på spel i jakten på att bli frisk. Jag riskerade att förlora varje uns av värde jag hade. Det kanske är lätt, men det är aldrig värt det.