Det som äter dig från insidan

”Holding anger is a poison. It eats you from inside. We think that hating is a weapon that attacks the person who harmed us. But hatred is a curved blade. And the harm we do, we do to ourselves.”

– Mitch Albom

[”Att hålla kvar ilska är ett gift. Det äter dig från insidan. Vi tror att hat är ett vapen som attackerar den person som skadat oss. Men hat är en krökt klinga. Och den skada vi åsamkar, åsamkar vi oss själva.”] 

Det svåraste att göra är att förlåta. Små saker, och stora. Saker som är så fruktansvärda att år efter de skett, skär de fortfarande så djupt att man blir andlös. Att man tappar balansen. Att man inte riktigt orkar leva så fullt som man skulle önska. Att förlåta, det är så orättvist. Så fruktansvärt, fruktansvärt orättvist. Och så säger nån att du måste förlåta, för din egen skull. Men de förstår ju inte, de vet ju inte, vad de ber om… Och det är sant. Men vad de vet är att om du lägger all din energi på ilska, på hat, så har du ingen energi kvar till kärlek, och då har du bara hat och ilska kvar att vända tillbaka inåt, mot dig själv. Och är inte det ännu mera orättvist, i längden?