Dokumentär-tips!

Dokumentärer behöver inte bara vara tråkig fakta. Det kan till och med bara bättre än film.

Marina Abramovic – The artist is present

Marina är en konstnär. Hon sitter på en stol med en tom stol framför sig. Vem som hellst får sitta där. Precis som på en efterlängtad biopremiär så sover folk utanför för att komma först.
Deras ansikten förändras då de ser in i Marinas ögon. Och alla reagerar olika på hennes blick. Blicken för att man själv vill sitta där. Det är som om hon ser in i alla.
En del ler, andra gråter. Och för en del människor utanför museet är de bara två stolar, två människor och konstigt. Men alla som kliver in och möter blickarna, förstår.

Mitt liv som kalkon

Joe Hutto är biolog och hans dröm är att vara ”kalkon mamma”. Han blev uppfödare till en flock kalkoner på sin gård i Florida.
Genom kalkonerna så accepterade resten av djuren honom i skogen. De stannade när han var där och kan kunde komma närmare naturen.
Han observerade sina kalkoner och lärde sig deras läten för att kunna kommunicera. Och han lärde känna allas personligheter.
Dokumentären påverkar starkt och är faccinerande. Om en kvist hade fallit från ett träd så blev kalkonerna upprörda. Och när ett träd var avsågat så blev de orolig.
De ger insikt till hur djuren påverkas när människan tar av skogen.

Oceans

En vacker dokumentär med samlade videoklipp från hela världen.
Ett klipp då delfinerna, valarna och fiskmåsarna äter av samma stim. En mäktig scen.