”Du kommer aldrig ångra att du har försökt hjälpa någon annan”

Julia Mark har varit engagerad som storasyster sedan våren 2016, då hon gick Tjejzonens grundutbildning för volontärer. Det bästa är insikten om att ”bara lyssna” kan vara stöd nog.

Vad vill du hälsa någon som funderar på att engagera sig som storasyster?
Du kommer aldrig ångra att du har försökt hjälpa någon annan. Även om jag inte alltid vet vad jag ska säga så lyssnar jag i alla fall. Det vet jag inte, om någon annan gör.

Vad är det bästa med att vara storasyster?
Det bästa med att vara storasyster är att få ta del av sin lillasysters tankar och att lära känna henne, både när hon mår bra eller är ledsen. Vi lever i ett lösningsfokuserat samhälle som ibland kan vara stressande med fokus på snabba lösningar. Genom mitt engagemang har jag lärt mig att det inte alltid behövs. Det går att möta min lillasyster förutsättningslöst och inte pusha när hon inte känner sig redo att ta tag i saker och är ledsen. Insikten om att ”bara lyssna” kan vara stöd nog.

Jag började för att jag ville vara ett stöd för en annan person men det är också självutvecklande. Mycket av det jag lär mig som volontär, genom handledning och kurser tar jag dessutom med mig i mina vänskapsrelationer.  Det är bara en bonus som jag inte tänkte på innan, men jag förstår nu att det hjälper mig att växa som människa.

Vad är det svåraste med att vara storasyster?
Det svåraste är att jag inte kan förbereda mig för vad det ska bli för typ av samtal. Jag vet aldrig vad lillasystern har upplevt. Men, som storasyster har jag alltid haft någon på organisationen att vända mig till. Jag har aldrig känt den här typen av kärleksfull och välkomnande gemenskap innan! Om Tjejzonen inte var en trygg plattform hade det kanske känts läskigt.

Varför tror du att storasystermetoden hjälper?
Jag tror att det är sällan som någon lyssnar på en aktivt i två timmar. I andra samtal tror jag också att det är vanligt att en lillasyster inte säger exakt som det är, att de undanhåller vissa aspekter. Till sin storasyster behöver hon inte förhålla sig till deras relation i övrigt.  

Vad brukar du och din lillasyster hitta på tillsammans?
Jag är storasyster live, så vi träffas i verkligheten. Det är ett bra tillfälle att mysa och unna sig lite. Det blir mycket fika, bio, promenader och picknick. Lillasystern får ofta komma med förslag på vad hon tycker är kul.

Jag har precis börjat träffa min nya lillasyster, vi har bara träffats en gång. Ska bli spännande att se hur det utvecklar sig!

Vill du också bli storasyster? Läs mer och anmäl dig här >>

Julias tre bästa anledningar till att bli storasyster:
#1 Det är fint att vara en viktig del i en annan människas liv. Jag har varit storasyster till tre jättehärliga tjejer. Det har varit så roligt att få ta del av deras tankar, de är så vettiga.
#2 Att vara en del av den kärleksfulla och välkomnande gemenskapen som finns inom Tjejzonen som organisation.
#3 Jag tar med mig lärdomar in i mina andra relationer.

TEXT: Berättat för Ellinor Sikes.