En dialog om "inte OK sex"

Inte OK sex, vad är det och vad är det inte? Det kan låta enkelt men i verkligheten tycker många människor att det kan vara skitsvårt, och ett exempel på det har Linda hittat:

Så, eftersom jag är så taktlös som jag är (och let’s face it, livet tenderar att bli lite roligare om man är taktlös) frågade jag en bekant om han någonsin blivit anklagad för att ha våldtagit en tjej.

– Ja, en gång för längesen. Hon var full och bönade och bad mig att ha sex med henne fast jag först inte ville och nästa dag sa hon till sina kompisar att jag hade våldtagit henne. Senare tog hon tillbaka det, såklart.
– Ja, det känns som att det är rätt vanligt att killar blir anklagade för våldtäkt och ibland är det väl berättigat men så kan det säkert vara så att det inte är det andra gånger.
– Mm, men gränsen är ganska hårfin för vad som är våldtäkt eller hur?

Så, eftersom jag är så diskussionsprovocerad som jag är frågade jag honom vad han menade.

– Men om man har sex med en tjej och hon inte går därifrån är det ju knappast våldtäkt, eller hur?
– Hold your horses nu lite va. Om hon upprepade gånger säger nej och killen tjatar och hon tillslut liksom ger med sig för att hon inte orkar eller vågar säga emot mer, eller hon är full eller whatever… är inte det våldtäkt?
– Eh, nä? För vill hon verkligen inte så har hon ju alltid möjligheten att gå därifrån.
– Men du tycker inte att det är fel att en kille tjatar på en tjej som säger nej flera gånger? Menar du att bara för att hon inte faktiskt förflyttar sig ifrån situationen så vill hon?
– Men om hon inte går därifrån eller kastar ut killen så..?
– Vänta, vänta, vänta…! Hon säger alltså nej, en eller flera gånger. Du kan ju inte mena att det är helt okej sex om killen har tjatat sig till det?
– Nä, alltså det är väl inte helt okej men det är ju inte våldtäkt.
– Nä, för du håller väl med om att det är riktiga fucktards till killar som TJATAR om att en tjej ska ha sex med honom?
– Jooeehh….
– För du håller väl med om att dessa killar är helt retarderade som inte fattar att ett nej är ett nej och fortfarande insisterar, att det rimligtvis måste vara något fel i huvudet på dem att de ens är så översugna på att ha sex med en tjej som uppenbart inte vill?
– Ja… men det är ändå inte våldtäkt om hon inte går därifrån.

Jag håller med om att det är en sjukt hårfin gräns, och nu ser samhället ut så att om det inte förekommer våld eller möjligtvis medvetslöshet från tjejens håll så är det inte våldtäkt. Det är många som inte uppfattar det som våldtäkt. Jag vet i alla fall att det absolut inte är OK.

Så utan att lägga ansvaret på offret vill jag ändå säga till er tjejer att det ÄR helt och fullt OK att be en kille gå eller gå ifrån honom om han börjar tjata. Många tror att det inte är det, eller vågar inte göra det för att slippa en konflikt – men det är jätteviktigt att ni vet att det är faktiskt er rätt. En kille (eller en tjej för den delen) ska faktiskt kunna förstå att ett nej är ett nej – men på samma sätt är det viktigt att tjejer (eller killar för den delen) förstår att det är helt ok att säga nej och att lämna rummet om det behövs.

För det kommer alltid finnas idioter som tycker att de har rätt att tjata sig till ett ligg.

Vad tycker ni? Var går gränsen för våldtäkt? Har ni själva upplevt inte OK sex? Hur resonerar ni?