Energi

Vi är märkliga djur vi människor. Fulla av paradoxer. Fulla av tanke och rörelse som ofta går åt motsatta håll. Energier som aldrig möts eftersom vi tappar bort våra egna känslor på vägen.

Det blir kallare och mörkare. Det är ett faktum. Vissa gillar det. Jag kan inte påstå att jag är en av dem. Jag gillar inte när det är mörkt för länge. Jag måste jobba på min lycka mer än någonsin när årstiderna går över i köld och frost, regn och rusk. Tur är väl då att jag försökt och fortsätter försöka att skapa en resursbank av egen medicin mot ett gladare jag. Eftersom jag har haft perioder i livet då jag mått dåligt så har jag blivit väldigt intresserad av vad det är som får oss var och en att må bra. Finns det kanske någon formell för lycka som jag skulle kunna applicera på mig själv för att inte må dåligt igen? Frågor som dessa funderar jag på. Jag tycker att det är mycket intressantare att fokusera på vad det är som gör mig lycklig än vad som gör mig olycklig. Det är mer konstruktivt. Att fokusera på det negativa tror jag inte leder någon vart – det leder nog snarare till än mer elände. Självklart kan man fundera på varför någon är olycklig – däremot ska man inte lägga för mycket vikt vid det. Istället ska man enligt min ringa mening försöka att gå vidare och lägga ned tid och energi på vad man kan göra för att bli gladare. Det är inte endast jag som intresserar mig för dessa frågor. Enligt källor så är det just lycka som de flesta av oss människor söker. Vare sig vi är unga, gamla, bruna, vita, homo, hetro – u name it.

Tillbaka till människan som paradox. De flesta av oss vet nog i det stora hela vad det är som skulle göra oss lyckligare. Om vi verkligen sätter oss ner och tar oss en funderare. Om inte så kan vi läsa böcker, tidningar, se på Oprah och så vidare för att få oss en uppfattning om var i lyckan ligger. MEN – här själva paradoxen- även när vi känner oss på det klara med vad det är vi skulle behöva åstadkomma för att bli gladare så gör vi ingeting åt saken. Detta händer mig ofta. Hur dumt det än låter så gör jag ofta inte alls så som jag vet att jag borde för att bli lyckligare utan kanske till och med tvärtom. Eller bara lägger det åt sidan så länge för att jag känner liksom inte att jag klarar av det just precis nu men snart ska jag nog ta tag i problemet eller vad det nu kan vara.
Om jag inte är helt ute och cyklar nu så borde någon av er som läser detta känna igen sig. Du? Skönt att veta att man inte är ensam i vilket fall! Att skjuta upp saker som man borde göra inser jag nu i skrivandets stund betyder att jag sätter mitt liv på paus. Eller jag försöker sätta det på paus. Problemet är bara att vare sig jag vill eller inte så snurrar jorden sin gilla gång och livet utanför går vidare. Livet bryr sig inte om ifall jag vill trycka på pausknappen. Livet går bara förbi och liksom rycker på axlarna åt mig och säger lite nonchalant att: ”ok du gör som du vill men tyvärr så kan jag inte sätta tiden på paus ens för dig. Jag har saker att uträtta- platser att vara på. Sitt du här och vänta på att någon annan tar tag i ditt liv. En sak ska du veta dock- det kommer inte att hända.” Rörelsen fortsätter men din energi blir mindre.

Ingen annan än du själv kan- även om de så gärna skulle vilja ibland- leva ditt liv åt dig. Det är upp till dig att försöka fånga lyckan i ditt eget liv. Det kommer du aldrig att göra om du ständigt försöker trycka på pausknappen. När du gör det betyder det bara en sak nämligen att ännu lite tid gick till spillo. Med det menar jag inte att man måste springa runt hysteriskt och hela tiden åstadkomma någonting utan bara att ibland och för det mesta så lönar det sig att faktiskt ta ansvar för sitt eget liv och helt enkelt leva det.

Det finns vissa saker som får nästan alla människodjur att må bra. Till dessa hör trygghet, kärlek, omtanke, vänskap, gemenskap, goda relationer, att röra på sig regelbundet, känna sig betydelsefull och behövd och en stabil ekonomi är några av dem.

Sen hur just du ska gå till väga för att uppfylla dessa kriterier för lycka är individuellt. Vissa hittar trygghet på hästryggen andra i sin säng full med blommiga kuddar. Vissa gillar att springa flera mil för att hitta lugnet andra gör yogaövningar för att finna samma sak. En god bok kan ge dig gemenskap då du kan tala om den med andra, likaså kan internet föra dig till din stora kärlek. Möjligheterna till lyckan är oändliga. Lika sant är då att möjligheterna till olycka är oändliga. Vi kan börja straffa oss själva för att vi inte når upp till de höga krav som vi ställer på oss själva. Krav som vi aldrig skulle få för att ställa på någon annan för det mesta. Det är olyckligt och ja helt onödigt. Desto mindre sant blir det ju dock tyvärr inte att vi många gånger går helt emot vad vår lyckobarometer säger oss. Jag för egen del vet att jag mår hundra gånger bättre av att röra på mig eftersom jag då blir av med den överskottenergi som lagras i mig vid stress. Och stressad kan jag bli över det mesta har jag lärt mig. Min medicin är att röra på mig- dansa, yoga, simma eller spela tennis. Jag struntar dock alltför ofta i mina egna rekommendationer genom helt irrationella ursäkter. Det kan hjälpa med en rask promenad men nej jag ligger kvar i soffan. Det finns andra saker också som jag vet skulle kunna hjälpa. Skriva är en av dem. Träffa en god vän en annan. Men nej ibland blir det liksom ingenting av mina goda tankar. De stannar vid att bara vara just tankar. Jag är en paradox men jag jobbar på det. Varje dag. Varje dag försöker jag hitta ett sätt att bli ett med energin istället för att energin försvinner vidare utan mig. Inget liv utan energi. Hänger du med?

Tänk på dig själv nu. Var lyhörd inåt. Vad får dig att le? Vad får dig att gå igång extra mycket? Vad kan du syssla med i timmar utan att bli uttråkad? Var aktiv i att försöka leda dig själv mot dessa känslor. Det kanske låter helt flummig allt detta men jag lovar dig att jag är lite på rätt spår. Det känns så i vilket fall. Jag tror att om jag blir lyckligare av att faktiskt göra så som jag tror att jag borde för att bli gladare så tror jag att det gäller även dig. Det vore verkligen toppen i så fall och det ända som kan hända är att du försökte och det är ju bra i sig.
Om vi är paradoxer så är vi väl än mer känslor vi människor. Fulla av potential allihop och fulla av egna sätt att sätta krokben för oss själva. Kanske i tider då vi inte är i full kontakt med våra känslor? Det är min teori i vilket fall. När du lyssnar inåt och vågar tro på det du känner är rätt du på rätt väg. När du sedan faktiskt gör så som du känner att du borde ja då är du på väg att gå i riktning mot att bli- ja just det- mindre utav en paradox. Och dessutom lyckligare.

Kram/ Emmi