Ens rätt att göra val

Vi har alla rätt att välja. Och hur blir det då när man inte kan göra ett fritt val utan att kränka andra? 

Alla har vi rätt att göra val här i livet från stora till små beslut. Vad ska vi ha på oss, vilket program ska vi se på tv, vem vi ska vara tillsammans med och så vidare. Med dessa valen har vi också rätt att välja bort, exempel vem man Inte vill vara tillsammans med eller vilka kläder man Inte ha på sig. Men hur blir det när ens egen rätt att välja bort krockar med den andres rätt att välja?

Jag tror de flesta av oss har varit med om detta någon gång. En kompis som blir tillsammans med den där idioten man verkligen inte tycker om, föräldrar som bestämmer att man plötsligt måste flytta utan minsta tanke på ens eget liv och så vidare.…

När det gäller brottsoffer tror jag de flesta skulle säga att man har rätt att välja bort sin förövare. Men vad gör man om någon annans val gör att man inte kan välja bort den som gjorde en illa?

Min lillebror konfirmerades i helgen och med det kommer naturligtvis en massa släkt och vänner… och ”HAN”… HAN som fortfarande ger mig mardrömmar, HAN som gjorde brännmärkena på mina händer, HAN- personen bakom rösten som säger att jag inte duger. Det borde ha varit en högtid fyllt av glädje och firande där man får träffa de man inte ser så ofta, men som istället var en dag med ständigt magont och smärtsamma minnen. Jag ville inget hellre än att slippa gå dit, slippa träffa honom. Men hur ska jag kunna säga till min lillebror att jag inte kommer på hans konfirmation pga att hans pappa är där. Och hur ska jag förklara för min lillasyster varför jag inte kommer på hennes Lucia-uppvisning eller varför jag inte är där när hon har skolavslutning. Men är det rättvist att det är jag som måste flytta på mig, när det är han som är felet? Om ett barn blir mobbat i skolan, borde man inte flytta mobbaren i så fall?

Jag tänker inte välja bort mina syskon och min mamma tänker inte väja bort sin man.

Så jag kramar min lillebror, säger Grattis till konfirmationen. Sen tar jag mig en bit smörgåstårta och sätter mig så långt bort som möjligt, andas och längtar tills denna dagen tar slut.

Bild