Ensam i en bubbla

Vad tänker ni på när ni tänker på ensamhet? Frivillig, ofrivillig, hemskt eller mysigt. Moa har skrivit en text om hur det kan vara att vara ensam i en bubbla…

När du är ensam, och har valt att vara det, kan det vara riktigt skönt. Det kallas frivillig ensamhet. Tankarna kan kännas klarare. Du kanske plonkar på gitarren, tar poäng i ett mobilspel, eller tittar på molnen. Tiden kan stå mer still, du kan känna hur du andas. Du kan njuta av tystnaden, eller drömma dig bort.

När du är ensam, och inte har valt det själv, är det tungt att vara. Det kallas ofrivillig ensamhet. Det kan kännas som att någon har blåst såpbubblor och bestämt vilka som får vara i vilken såpbubbla. Vissa har tur, de får en bubbla med goda vänner i. Men har du otur får du en bubbla med ingen annan i. Du sitter där ensam, och de andra ser dig inte. Bubblorna svävar allt längre ifrån varandra, och du sitter som bakom en såpbubblehinna.

Hallå? Hallå? Ser ni mig? Under mina yngre år satt jag i en bubbla som flöt omkring. När det var dags för rast svepte min bubbla omkring i skolgårdens ytterkanter. Ingen kom fram och petade på den, ingen undrade vem som fanns i den. Det var väldigt tyst i min bubbla, och jag vågade nästan inte göra ett ljud. I andra änden av skolgården såg jag stora bubblor med många människor i, ibland studsade de. Jag ville vara i någon av de andra bubblorna, vilken som helst, men jag satt fast. Istället fick jag titta på träden jag passerade, på asfalten under mina fötter, på den stora väggklockan som i mitt huvud sade att om jag håller ut i tio minuter till behöver jag inte skämmas mer idag. Om tio minuter skulle jag kunna göra skolarbete och glömma att jag är bortglömd.

Oavsett hur bra du syns, har du ett lika stort värde som alla andra. Du har rätt att synas och bidra till världen med alla fina egenskaper du har. Ensamheten i en bubbla kan vara kvävande och göra så ont, men det som är fiffigt med såpbubblor är att de inte håller hur länge som helst. En förändrande vind kan blåsa och spräcka hål på den. Eller så åker din bubbla in i en annan, och blir till en ny och större bubbla där fler får plats. Nya möten kan ske, och kommer att ske. Du kanske känner dig osynlig idag, men du är en oupptäckt skatt. Du är ung, du är underbar, och du kommer att synas och skifta i lika många färger som såpa gör.