Ensamhet

Denna veckan har Emilie tänkt på ensamhet. Vad innebär det, varför känns det bra eller dåligt och hur ska man göra för att erkänna för sig själv skillnaden mellan frivillig och ofrivillig ensamhet?

Ensamhet är en given del av livet, och enligt mig lika nödvändigt som att äta. Det kan vara skön att vara själv och jag älskar känslan av ensamheten som man vet kommer att ta slut. Men ensamhet och att känna sig ensam är inte samma sak. Att vara ensam handlar om mer än en fysisk tillvaro.

Jag är ganska lyckligt lottad när det gäller vänner. Jag har dessutom en kärleksfull pojkvän och en svärfamilj som känns som min egen. Men trots detta kommer jag på mig själv med att känna mig så fruktansvärt ensam även när rummet är fullt med folk, folk som jag skulle kalla mina vänner. Det är inte så att jag inte har någon att prata med när jag behöver det. De flesta av mina vänner vet att jag blev misshandlad av min styvfar och skulle jag vilja prata om det finns det många som lyssnar. Ensamheten handlar om något annat, något som inte går att beskriva. Därför har misshandeln blivit ett sett att bryta ensamheten utan att behöva säga att jag är ensam. För hur gör man det? Hur säger man till en kompis och att man helt enkelt är bara är ensam och att de tar det på allvar? Misshandel är en allvarlig sak som folk tänker att man kan behöva prata om, men ensamhet när någon annan redan finns där är svårt att förstå. Men jag behöver inte prata om misshandeln, jag behöver någon som ser mig, verkligen ser mig, vad det nu innebär.

Men jag har kommit fram till att även om kampen mot ensamhet inte kan vinnas själv måste den börja hos mig. Jag måste sluta använda misshandeln som en ursäkt för att få folk att prata med mig och erkänna att jag känner mig ensam. Börja göra något för mig själv varje dag för att känna mig mindre ensam när jag är ensam. Hur man går tillväga vet jag inte än men jag börjar resan idag med att dra täcker på mig i min fåtölj och titta lilla sjöjungfrun och känna att just idag är jag ensam för att jag vill vara det!