Ett bra offer

Man har en bild av hur en våldtäkt går till och hur ett offer ska reagera. Man ser en mörk gata framför sig, en tjej som skyndar hem. Hon är nykter, kanske kommer hon direkt från jobbet, och hon har klätt sig rätt efter vädret: mössa och halsduk, tjocka byxor, en extra tröja och en varm jacka. Helt plötsligt hoppar en okänd man på henne, hon faller till marken med honom över sig och gör motstånd: sparkar och slåss. Men han är starkare. Efteråt går hon raka vägen till polisen och återger sammanhängande och koncist vad som hände, trots att hon är chockad och kanske fäller en tår. Hon är trovärdig! Eftersom hon inte har duschat finns säkra bevis.

Visste ni att de flesta våldtäkterna begås av en man som tjejen känner?

Är det inte konstigt att man vet precis hur man ska reagera efter ett sexuellt övergrepp? Låt oss fundera på saken: hur reagerar någon som blir rånad eller en person som blir misshandlad? Beter sig alla rånoffer på samma sätt?

Svaret på den frågan är självklart nej. Alla är olika och hanterar extrem stress olika. Vissa blir fly förbannade och slåss för sitt liv, andra blir helt handlingsförlamade, några blir så rädda att de kissar på sig och somliga blir kolugna och försöker förhandla.

Varför blir då så många tjejer som har blivit utsatta för ett sexuellt övergrepp ifrågasatta? Varför skrek du inte? Varför gjorde du inte motstånd? Varför låg du bara där?