Evelina: "Hemmablind"

Detta inlägget är en text om att byta stad och liv, skrivet av vår nya bloggare Evelina. Har du någon erfarenhet av att bli hemmablind?

Det här med att flytta till en ny stad är väldigt speciellt. Jag har alltid älskat Stockholm, trots alla vackra städer i Europa jag har besökt, har Stockholm fortfarande varit i toppen. Jag tänkte i min yngre tonår att ”åhh här ska jag bo någon dag. Tänk att få åka ut på skärgården varje sommar. Tänk att bo i en stad som är så vacker”.

Så här är jag nu, åtta år senare. Nyinflyttad och för tillfället på ett tåg ner till mitt kära Malmö för att hälsa på familjen. När jag kom hem efter ett halvår i Australien, såg jag saker med Malmö som jag aldrig upptäckt förr. Helt plötsligt är det Malmö som jag uppskattar på ett helt nytt sätt. Jag stör mig inte längre på ryckiga bussar och den kalla vinden utan det tillhör min romantiska syn på ”staden där jag växte upp”. Hur vackra många av husen är, hur sköna människor här faktiskt är och hur mycket kultur jag är omgiven av. Nu är jag alldeles för nyinflyttad i Stockholm för att ha hunnit komma in i vardagslivet, jag ser fortfarande ut över Mälaren och tänker ”åh. Tänk att jag bor i den här staden.”. Och jag har förbjudit mig själv från att bli hemmablind när det gäller städer jag bor i. Man behöver få vara turist i sin egen stad ibland. Det rekommenderar jag att göra en helg, verkligen se din stad. Skaffa dig en turistbroschyr och turista i ditt eget område. Titta upp mot hustaken och ner över broar. Jag lovar, att du kommer att hitta saker du aldrig sett innan.

947a998319b61c3772940b9d03ecb26c

 

Malmö Stadsbibliotek