Favorit i repris: "Att älska sig själv!"

Att älska sig själv är kanske det svåraste man kan göra. Var börjar man ens? En sak som många slänger runt är självrespekt. Men vad innebär det?

Respekt innebär att acceptera sin egna brister, sina egna gränsdragningar. Att lyssna på vad man faktiskt vill, och inte vad ens föräldrar, eller kompisar, eller pojkvänner, flickvänner, lärare, kuratorer och så vidare vill. Men även att lyssna på vad man faktiskt vill, och inta vad man tror att man vill. Vi har alla byggt upp en massa idéer om vad vill vill vara, och vill göra, och vill bli. Som Rob I High Fidelity som på sin lista över drömjobb satt upp fyra omöjliga jobb och sen Arkitekt på nummer fem. För att något måste stå på nummer fem, och hans flickvän säger “Wouldn’t you rather own your own record store than be an architect?”. Vill du inte hellre vara dig själv?

En annan sak att tänka på är att aldrig säga, eller tänka, något om dig själv du inte skulle säga till någon annan du älskade. Brené Brown (professor i socialt arbete på Houston Graduate College) har sagt att kärlek är en handling, inte en känsla. Det är ett verb, något vi gör, inte något vi känner. Kärlek är inte en bekännelse utan en praxis. Vi måste agera som att vi älskar oss själva.´

tumblr_mm7nj4m9Qd1qa73gdo1_500Bild