Feminist – javisst!

För mig är det en självklarhet att kalla mig för ”feminist”.

För det är ju precis det jag är. Jag tror på tjejers och killars lika rättigheter och skyldigheter. Punkt. Det finns många som håller med mig, men ändå inte vill kalla sig för feminister. Det finns förstås lika många skäl till detta som det finns människor som tänker så, men jag tror att en av de vanligaste orsakerna till att många inte vill kalla sig feminister (men ändå tror på jämställdhet) är att feminism/feminister har fått så dåligt rykte.

Tyvärr tror många att alla feminister hatar killar och tycker att världen vore bättre om de utrotades. Många tror också att alla feminister går runt och är väldigt arga hela tiden, att feminister hatar sånt som är ”typiskt tjejigt”, typ klänning, rosa nagellack och höga klackar. Och många bygger de här föreställningarna på att de träffat EN person som är på det sättet, eller sett det på teve, och dömer sen ut alla. Det tycker jag är så himla trist.

Bara för att en liten grupp personer med invandrarbakgrund kastar sten på polisbilar i Rosengård betyder ju inte det att ALLA invandrare gör så. Bara för att en liten grupp elitidrottare dopar sig betyder inte det att ALLA gör det. Och bara för att vissa feminister hatar rosa, har rakat av sig allt hår på huvudet och säger att de hatar killar betyder inte det att ALLA feminister gör så.

Jag är feminist för att;

… jag tycker att det finns många orättvisor mellan könen, till exempel att många tjejer får lägre lön än killar, (trots att de gått samma utbildning och har samma arbetsuppgifter), många fler tjejer än killar blir våldtagna/misshandlade av den de är ihop med och många tjejer blir förlöjligade och trakasserade, på nätet, i skolan, på jobbet, bara för att de är tjejer. Och det är inte okej.

… jag tycker att tjejer har lika stor rätt som killar att ta plats, vara sig själva och jobba med vad de vill.

… jag tycker att alla tjejer förtjänar respekt.

… jag tycker att alla tjejer har rätt till sin egen kropp – att själva få bestämma vem de vill ha sex med, när och hur.

… jag tycker att tjejer har lika stor rätt som killar att vara kåta och njuta av sex.

… jag tycker att alla tjejer har rätt till abort – att själva få bestämma när de är redo att bli mammor, (OM de vill bli mammor överhuvudtaget, det är inte alla som vill bli det och det är ju också helt okej).

… jag tycker inte att det är okej att kalla en tjej ”hora”, även om hon har kort kjol och haft sex med halva stan. (Hur, när och om man har sex är ens egen ensak – så länge alla är med på det och tänker på att skydda sig får man ha sex med precis hur många man vill!)

… jag tycker inte att någon tjej någonsin ska behöva vara rädd när hon åker buss eller tåg ensam på natten.

… jag tror inte att tjejer är på ett visst sätt av ”naturen”, utan att tjejer blir beroende på var de växer upp, vilka normer som råder i samhället och hur de bemöts av andra människor. Alltså, jag tror att vi formas som personer av allt runtom kring oss och inte i första hand av det vi har mellan benen.