Filmtips!

Julie & Julia (Columbia Pictures, 2009)

Två kvinnor, två tidsepoker, en och samma passion- mat, gärna med mycket smör. Nora Ephron som tidigare bland annat regisserat den romantiska komedin Sömnlös i Seattle är här tillbaka med en film som tar oss med på en kulinariska resa genom två skilda kvinnors liv.

Den ene den berömde  och som det framstår även modige kokboksförfattarinnan Julia Child, spelad av Meryl Streep och så den unga sökande Julie Powell, spelad av Amy Adams, som under sina dagar på ett inte alltför upphetsande kontorsjobb drömmer om att bli erkänd författare. Filmen är baserad på dessa båda kvinnors berättelser om sina respektive upplevelser vilket adderar till att göra filmen intressant.

Med värme och ibland dråplig vardagskomik leds vi igenom ett år av matlagning hemma hos Julie som i någon slags kris inför att fylla trettio bestämmer sig för att laga alla 534 recept ur just Childs kokbok. Hon bestämmer sig även för att skriva en blogg om sina kulinariska upplevelser. Parallellt med detta får vi även följa Child och hennes resa från att inte ens ha kunnat koka ett ägg till att som amerikan skriva en kokbok om fransk kokonst som skulle komma att förändra många amerikaners sätt att laga mat flera decennier framöver.

Meryl Streep gör här ännu en härlig rolltolkning vilket självklart lyfter filmen men även Amy Adams gör bra ifrån sig i rollen som den något neurotiska Julie. Om man har något som helst intresse för mat och matlagning, vill se någonting lättsmält och klarar av att det på sina ställen blir på gränsen till smörigt tycker jag absolut att detta är en film värd att sätta tänderna i. En må-bra film i ordets rätta bemärkelse då det är omöjligt att inte bli på bra humör av dessa två så olika men ändå så lika kvinnor och deras köksbestyr.

Bon apétit!